Risotto

Risotto on etenkin Pohjois-Italiassa suosittu ruoka, jossa riisi ensin kuullotetaan sipulin kanssa ja haudutetaan sen jälkeen kypsäksi viinillä höystetyssä liemessä. Lisämakua tulee yleensä vielä parmesaanista. Ruokalajista on lukuisia variaatioita, joten risottoon käytetyt muut raaka-aineet vaikuttavat juomavalintaan.

Juomasuositus
Risotto

Perusrisoton melko mietoon makuun sopii etenkin kevyehkö valkoviini, esimerkiksi makutyypistä pirteä ja hedelmäinen. Halutessasi voit valita makutyypin italialaisen viinin. Myös esimerkiksi soave tai vaikka Pinot Grigio -lajikkeen viini sopivat hyvin.

Oluista risotoille sopii erityisesti vastaavasti kevyt ja raikas lager.

Kurpitsarisotolle käyvät samat juomat, mutta voit ottaa runsasmakuiselle ruoalle myös astetta voimakkaamman viinin vivahteikas ja ryhdikäs -makutyypistä. Valitse esimerkiksi Cortese- tai Vermentino-lajikkeen viini.

Kala- ja äyriäisrisotoille voit harkita edellisten lisäksi myös esimerkiksi Chardonnay-rypäleen viinejä, joko pirteitä ja hedelmäisiä tai vivahteikkaita ja ryhdikkäitä. Chardonnayn kevyt hedelmäisyys ja mahdollinen mineraalisuus yhdistyy hyvin merenherkkujen hienoon makuun.

Musta risotto on venetsialainen mustekalan musteella värjätty runsasmakuinen risotto, jonka kanssa käyvät edellä mainittujen valkoviinien lisäksi myös kevyehköt punaviinit. Valitse esimerkiksi marjaisa ja raikas -makutyypin viini vaikka Italiasta.

Parsarisotto viihtyy vivahteikkaan ja ryhdikkään valkoviinin kanssa, sillä makutyypin viineissä on parsan persoonalliseen makuun sopivaa aromikkuutta ja hapokkuutta. Italialaisten vaihtoehtojen ohella voit harkita vaikka makutyypin rieslingviinejä.

Punaviinirisotto sopii punaviinin kanssa nautittavaksi, mutta viinin kannattaa kuitenkin olla kevyehkö. Valitse marjaisa ja raikas punaviini tai vaikka Barbera- tai Dolcetto-lajikkeen viini.

Risi e bisi on venetsialainen risotto, johon tulee tuoreita herneitä ja siankylkeä. Sen kanssa sopii kokonaisuutta raikastava valkoviini, esimerkiksi soave tai pinot grigio. Voit tarjota myös kevyehköä punaviiniä, vaikka marjaisaa ja raikasta punaviiniä esimerkiksi Venetosta.

Alla milanese eli sahramilla maustettu risotto viihtyy niin ikään raikkaan ja kevyehkön valkoviinin seurassa. Valitse esimerkiksi pirteä ja hedelmäinen chardonnay, soave tai pinot grigio.

Sienirisoton juoma kannattaa valita sen mukaan, onko ruokaan käytetty valko- vai punaviiniä. Vaihtoehtoina kannattaa harkita pirteä ja hedelmäinen -makutyypin valkoviinejä sekä marjaisa ja raikas -makutyypin punaviinejä.

Tryffelirisottoon käytetään harvinaisia, kalliita ja erittäin aromaattisia tryffeleitä. Myös viini voi olla arvokas ja aromikas. Klassinen kumppani on Piemonten alueen punaviini, valitse esimerkiksi vivahteikas ja kehittynyt Nebbiolo-rypäleen punaviini. Jos ruoalle halutaan valkoviini, myös se voi olla piemontelainen.