Tänk om de igen börjar

Då helgerna närmar sig kontaktar barn ofta Telefonen för barn och unga. Barnen funderar lite oroligt på julen.

På barns vis kan de inte genast fastställa varför de känner sig ensamma, arga eller nedstämda, men då samtalet framskrider nämner de ofta närståendes vuxnas alkoholvanor. Barnen tar i allmänhet kontakt då från tidigare års julhelger bekanta, tråkiga rutiner börjar igen, trots att barnet hoppades på något annat.

Föräldrar som använder rusmedel under helger gäller inte enbart en marginell del av familjerna, i vilka svårigheterna har anhopats. Vuxna kan tidvis förtära alkohol rikligt trots att de är i arbetslivet och lever en alldeles normal vardag.

Helger ger en orsak att använda alkohol mer än normalt

På festbordet finns utöver läckerheter många slags olika drycker. Det tycks finnas orsak att ta ett glas eller två också då man träffar släktingar efter en lång tid, då ledigheten börjar, då julstädningen är avklarad, då man vill festa lite, då man vill varva ner och koppla av från vardagen.

Oavsett ålder blir barn ofta irriterade och arga på föräldrarna, som på grund av alkoholen inte är sig själva, utan genanta, lättirriterade, högljudda eller skrämmande. Barn har berättat hur de äldre barnen fått sköta de mindre barnen och hur barnens nattsömn störs, eftersom de spänner sig och är rädda för de vuxna då de vakar sent, trots att de vuxna inte är aggressiva. Det räcker med att föräldern inte är sig själv, utan verkar främmande och känns inte trygg.

Då en förälder eller båda föräldrarna under helger vill koppla av och dricka alkohol rikligare, hamnar det normala livet och måltidsrytmerna i bakgrunden. De ritualer eller vanor som de flesta familjerna följer under en högtid kan helt lämnas bort eller slutförs inte. Även om det i skåpet finns nudlar och frukostflingor, så är det inte samma sak som en måltid som äts tillsammans, men som inte tillretts för att föräldrarna är för berusade. Närstående vuxna kan också lättare börja bråka, höja rösten och sova längre, vilket för barnet känns förbryllande och skrämmande. Barnen sitter ofta i sitt rum och visar sig inte. För barnen blir tiden lång.

Oförutsägbarheten i hur situationen utvecklas och att leva i en liten spänning tar på krafterna för barnet och får det att längta efter en vuxen som lyssnar på det. Saken blir inte heller lättare av att julhelger i många familjer är en tid då också barnets alla vänner är med sina familjer och svårt nåbara, och därför kan barnet ofta inte heller besöka dem.

Då man diskuterar med barn är deras önskemål för julen inte märkvärdiga eller svåra att förverkliga. Alla barn vill ha ett trevligt jullov. Det bästa de kan få är att tillbringa tid tillsammans med familjen. Äta gott, vila och njuta av läckerheter. Klä granen och öppna några paket. Bara vara, nära sina föräldrar.

Laura Pilkama

Mannerheims Barnskyddsförbunds hjälpande telefon- och webbtjänster

Telefonen för barn och unga har jour på tfn 116 111 året runt. Också på julen.

Senaste #nofilter-blogginlägg