Patéer och terriner

Namnen paté och terrin används ofta i kors för samma typer av rätter, fastän recepten i själva verket avviker något från varandra. Paté är vanligen en deginbakad färs gräddad i en metallform. Terrin däremot är en rätt som gräddas i en keramisk form med samma namn. Båda kan tillredas av såväl fisk, skaldjur, grönsaker som kött.

Dryckesförslag
Patéer och terriner

Till paté och terrin gjord på fisk passar ett friskt syrligt och tillräckligt aromatiskt vitt vin, så välj ett av smaktypen nyanserat och strukturerat. Exempelvis Sauvignon Blanc matchar fint och vin från Loire i Frankrike är ett klassiskt val.  Lämpligt öl är exempelvis veteöl som är mjukt men ändå tillräckligt aromatiskt i smaken.

Till en skaldjursterrin blir det festligt med torrt mousserande vin eller champagne som med sina rika nyanser matchar skaldjurens eleganta smak.

Paté och terrin på grönsaker har en lätt smak, så till dem passar ett lättare vitt vin av smaktypen friskt och fruktigt. Välj till exempel en Chardonnay eller Riesling. Också friskt och somrigt torrt rosévin går ofta bra, likaså ett lätt lageröl.

Fågelpaté har en mjuk, men ofta mångskiftande smak, så till den passar ett aningen kryddigt vitt vin. Välj till exempel Pinot Gris, Muscat eller Gewürztraminer.

Till ank- eller gåsleverpaté passar det också på klassiskt vis med ett sött dessertvin. Exempelvis Sauternes är en traditionell dryck till dessa lyxiga patéer.

Lantpatéer och -terriner gjorda på kött kan serveras med motsvarande vita viner som fågelpaté. Eftersom de dock har lite mer smak, kan köttpatéer också matchas med ett lättare bärigt och friskt rödvin, till exempel Beaujolais. Också Côtes du Rhône fungerar och till grövre och mastigare lantpaté kan du ta ett fylligare rött Rhônevin.

Öl som passar till smakrika köttpatéer är till exempel mörk lager och ale med fyllig smak.

Buffé