Bär

Bär kan ätas som sådana, i kalla desserter och i bakverk. Vanligen är den bästa drycken till bär ganska lätt och fruktig, så att den matchar bärens färskt somriga smaker.

Dryckesförslag
Bär

Bäst passar i regel milt dessertvin till bär. Också sött mousserande vin från exempelvis Asti samt pärlande Moscato d’Asti fungerar bra.

Bästa starkviner till bär är Moscatel och Muskat som också har fruktiga aromer.

Öl som du kan prova till bär är fruktöl.

Tranbär har en ganska kraftig, syrlig smak och de serveras ofta med tjinuskisås, som mousse eller i gelé. I glaset passar det bra med flexibelt starkt Moscatel- eller Muskatvin eller söt mousserande Asti.

Krusbär är syrliga bär som passar i tårtor och pajer. Bra dryck till dem är sött dessertvin, exempelvis Beerenauslese, Trockenbeerenauslese eller Sauternes. Till den lätta smaken hos krusbärskräm passar friskt och sött mousserande vin från Asti.

Körsbär ingår exempelvis i klassisk schwarzwaldtårta som med fördel serveras med milt dessertvin, förslagsvis Beerenauslese, Trockenbeerenauslese eller Sauternes. Clafoutis är fransk, fyllig körsbärspannkaka som passar ihop med rött portvin och Banyuls. Också körsbärsölet kriek passar givetvis till efterrätter med körsbär.

Hjortron är ett bär med en fin smak som trivs ihop med milt dessertvin, förslagsvis Beerenauslese, Trockenbeerenauslese eller Sauternes.

Jordgubbar med vispgrädde samt andra jordgubbsdesserter passar med söta dessertviner, som Sauternes. Också mousserande vin, framför allt Champagne, är en klassisk dryck till jordgubbar.

Svarta vinbär har en kraftig och syrlig smak, som i sig är svår att kombinera med vin. Till tårta och mousse med svarta vinbär passar det dock med sött dessertvin, Moscato d’Asti eller söt mousserande Asti.

Blåbärspaj och andra efterrätter med blåbär passar att serveras med sött dessertvin, exempelvis Tokaj som har en aningen rustik smak.

Lingon är ofta en svår match för vin, men till mousse eller parfait på lingon kan det gå bra med flexibelt starkt Moscatel- eller Muskatvin.

Havtorn har en kraftig smak. Efterrätter på det bäret smakar likaså bra ihop med starkt Moscatel- eller Muskatvin.

Hallon serveras ofta i olika gräddiga efterrätter, pajer och tårtor. Bra dryck till hallonsmaken är då fruktigt och sött dessertvin, exempelvis Beerenauslese, Trockenbeerenauslese eller Sauternes.