
Choklad
Choklad är i sig en utmärkt efterrätt och dessutom är den ingrediens i många klassiska, delikata desserter. Mörk choklad har en så pass kraftig smak, att det är bäst att välja en fyllig dryck.
Varför är det knepigt att kombinera choklad med dryck? För att kakaohalten varierar i olika choklader. Choklad behöver matchas med socker och mer alkohol.
Till mörk choklad passar framför allt starkviner som har matchande fyllighet i smaken. Ta exempelvis portvin, söt madeira eller Banyuls. Också stark Moscatel eller Muskat fungerar i regel fint.
Det finns också bra öl till choklad. Mörk choklad passar utmärkt ihop med mörk stout och porter.
Den fylliga smaken hos chokladmousse matchas av portvin, Banyuls eller Recioto della Valpolicella. Även starkt Moscatel- eller Muskatvin är ett fungerande alternativ, likaså söt sherry.
Chokladfondant trivs förträffligt med exempelvis portvin, söt madeira eller Banyuls.
Kladdkaka, mudcake, passar speciellt bra ihop med stout och porter, men kan också serveras med de ovan nämnda vinerna.
Vit choklad har en lättare smak än mörk, så till den fungerar det med milda dessertviner. Likaså är starkt Moscatel- eller Muskatvin ett utmärkt dryckesval.