Frukt

Frukt kan ätas som sådan till efterrätt, men frukt hör också till ingredienserna i många desserter. Till frukt passar det i regel med förhållandevis lätta drycker som avspeglar deras friskt fruktiga och söta smaker.

Dryckesförslag
Frukt

Smaken hos många frukter matchas fint av ett milt dessertvin. Också sött mousserande vin från exempelvis Asti samt pärlande Moscato d’Asti fungerar bra.

Bästa starkviner till frukt är Moscatel och Muskat. I likhet med milda dessertviner har de en tydlig fruktig arom.

Öl som du kan prova till frukt är givetvis fruktöl.

Ananas är så syrlig när den är färsk att den är en svår match för vin. Men det går att testa sött dessertvin eller pärlande Moscato d’Asti till den. Också stark Moscatel eller Muskat fungerar.

Apelsindesserter har en smak som matchas av starkt Moscatel- eller Muskatvin som har liknande aromer. Mild och pärlande Moscato d’Asti är också värd att provas.

Aprikosens milda och saftiga smak passar ihop med sött dessertvin, exempelvis Beerenauslese, Trockenbeerenauslese eller Sauternes. Till aprikostårta kan också aningen fylligare starkt Moscatel- eller Muskatvin fungera bra.

Banan ger efterrätter en smak som matchas bra av exempelvis söt mousserande Asti eller Moscato d’Asti. Framför allt till stekta bananer är Tokaj värt att prova.

Grapefrukt passar bättre i sallad eller till morgonmål, men den kan också bli dessert till exempel genom att grillas tillsammans med honung. Då blir det bra med starkt Moscatel- eller Muskatvin i glaset.

Fruktsallad trivs tillsammans med exempelvis milt dessertvin, Moscato d’Asti, eller starkt Moscatel- eller Muskatvin.

Litchi är en läcker och aromatisk frukt från södra Kina. Till den passar ett sött dessertvin.

Plommon ingår i många olika efterrätter. Starkt Moscatel- eller Muskatvin är ofta ett bra dryckesval. Till plommon kokta i rödvin passar det också med rött och fylligt portvin eller Banyuls. Julig plommonpudding, plommonparfait och jultårtor trivs också bra tillsammans med söt madeira.

Mangons söta och exotiskt fruktiga smak matchas av sött dessertvin exempelvis från Chile eller Australien.

Melon har en fräsch smak som passar ihop med sött dessertvin eller Moscato d’Asti.

Äpple passar fint i bakverk. Ugnsäpplen och äppelpaj går bra att serveras med sött dessertvin, exempelvis Tokaj som har en aningen rustik smak. Också starkt Moscatel- eller Muskatvin är ett alternativ värt att överväga.

Passionsfruktens syrliga och exotiskt söta smak matchas av sött dessertvin från förslagsvis Chile, Australien eller Österrike.

Persika och nektarin trivs ihop med söt mousserande Asti eller sött dessertvin, som Beerenauslese, Trockenbeerenauslese eller Sauternes. Till bakverk kan också aningen fylligare starkt Moscatel- eller Muskatvin fungera bra. Persika i rödvin kan servas med exempelvis röd Recioto della Valpolicella och Marsala.

Päron kan med fördel kokas. Till smaken passar ett sött dessertvin. Päron kokta i rödvin kan också serveras med rött portvin eller Banyuls. Päron belle Hélène som serveras med glass och chokladsås matchas fint av starkt Moscatel- eller Muskatvin. Päron gratinerade med blåmögelost kan serveras med torrt, syltigt fylligt Amarone-rödvin.

Citron och lime används bland annat i mousse och sufflé och till dem passar det med ett sött dessertvin. Citrontårta och andra bakverk trivs också med lite fylligare, starkt Moscatel- eller Muskatvin.

Färska fikon smakar fint ihop med ett sött dessertvin, exempelvis Vin Santo. Fikon kokta i rödvin kan också serveras med rött portvin eller Banyuls. Torkade fikon har en smak som matchar exempelvis söt sherry som ofta har liknande aromer.