Lever

Kalv- och lammlever har en mild och fin smak. Nötlever har en kraftigare smak och grislever är till och med en aning besk. Kalvlever stekt i skivor är en speciellt delikat rätt som är bäst om den inte är alltför hårdstekt.

Dryckesförslag
Lever

Till lever passar det bra med fruktigt och ganska lätt rödvin som inte har mycket hårda tanniner. Ta därför exempelvis ett bärigt och friskt rödvin. Pinot Noir, Beaujolais eller ett vin från Italien eller Rhône av den smaktypen blir utmärkt.

Också många mustiga och syltiga rödviner matchar lever. Välj förslagsvis ett sådant vin från Rhône, eller en mustig och syltig Merlot.

Om du vill ha vitt vin, gå in för nyanserad och strukturerad Pinot Gris eller Riesling. De har aromer och frisk syra som står sig tillsammans med den smakrika levern.

Tar du hellre öl, får också den vara aromatisk. Välj pilsner, mörk lager eller india pale ale.

Leverlåda är en traditionell rätt som bäst serveras med öl, exempelvis smakrik mörk lager.