Nöt

Olika delar av nötkött kan tillagas på otaliga olika sätt. Receptet påverkar dryckesvalet, men i allmänhet passar fylliga drycker till nötkött.

Dryckesförslag
Nöt

Nästan vilket rödvin som helst, som är tillräckligt fylligt, passar till nötkött.

Om stekt eller grillat nötkött lämnas rött inuti, är det bästa att välja ett strukturerat vin som dryck. Framför allt rött vin av smaktypen robust och kraftigt fungerar bra, för köttets råa proteiner balanserar vinets hårda tanniner.

Också rödvin av smaktyperna nyanserat och utvecklat samt mustigt och syltigt fungerar ofta bra. De är lite lättare och mjukare än robusta och kraftiga viner, så de passar framför allt om nötköttet är stekt eller grillat alltigenom.

Om nötkött serveras kallt är smaken lättare än på varm mat. Då kan också drycken vara relativt lätt. Du kan exempelvis välja ett bärigt och friskt rödvin eller ett nyanserat och strukturerat vitvin. Samma typ av viner passar också till många traditionella rätter vars smak inte är så mastig.

Öl som väljs till nötkött kan vara fylligt. Ta exempelvis mörk lager, stark lager eller india pale ale.

Nöt