Blåmögelosten behöver ett sött vin som motvikt

Blåmögelostarna har den allra kraftigaste smaken bland ostar och är därför en utmaning när man ska välja dryck. Det bästa valet är sött vin eller fylligt öl.

Dryckesförslag
Blåmögelost

Den starka och salta blåmögelosten behöver ett sött vin som motvikt. Därför är sött dessertvin det klassiska valet. Också portvin fungerar fint.

Rött vin som står sig i sällskap med blåmögelost är bland annat av den robusta och kraftiga smaktypen. Du kan också välja en mustig Amarone eller Châteauneuf-du-Pape.

Öl som lämpar sig till blåmögelost är ale, exempelvis india pale ale fungerar bra. Stout och porter eller specialölet trappist är likaså värda att prova.

Bleu d'Auvergne är en fransk blåmögelost. Till den blir det perfekt med ett franskt dessertvin.

Bleu de Bresse är en fyllig vit- och blåmögelost. Till den passar också torrt vin, som Pinot Noir eller nyanserad och strukturerad Chardonnay.

Edelpilz är en tysk blåmögelost med stark smak som med fördel serveras med sött dessertvin.

Gorgonzola är italiensk mycket mjuk blåmögelost. Amarone passar speciellt bra till den, men du kan också överväga andra fylliga italienska rödviner. Också stark och söt Marsala är ett intressant alternativ.

Roquefort är en fransk klassiker bland blåmögelostar. Den har en mycket kraftig smak som matchas av sött dessertvin, traditionellt Sauternes. Också exempelvis Trockenbeerenauslese fungerar fint.

Saint-agur är en fransk mjuk blåmögelost som har en mildare smak än roquefort. Den är därför enklare att kombinera med vin, ta till exempel ett nyanserat och utvecklat rödvin.

Stilton är en engelsk halvmjuk blåmögelost. Portvin är den klassiska drycken till stilton, men du kan också överraska med engelsk cider som dryck. Det traditionella ölvalet är stark barley wine.