Hårda och halvhårda lagrade ostar

Hårda och halvhårda lagrade ostar trivs tillsammans med rödvin. De är dock ganska flexibla, så du kan också prova aromatiskt vitt vin, portvin eller smakrikt öl, som ale.

Dryckesförslag
Hårda och halvhårda lagrade ostar

Till det flesta hårda och lagrade ostar passar det med nyanserat och utvecklat rödvin som matchar ostens utvecklade och nötaktiga aromer fint.

Föredrar du vitt vin, ta till exempel ett nyanserat och strukturerat med tillräckliga aromer. Också sött och fylligt portvin är ett allmänt fungerande alternativ.

Många hårda och mogna ostar passar också överraskande väl ihop med aromatiskt och torrt mousserande vin, exempelvis Champagne.

I ölglaset blir det bra med en smakrik sort, förslagsvis ale från Belgien.

Appenzeller är en schweizisk halvhård ost gjord på komjölk. Den säljs med olika långa lagringstider. Till yngre ost passar ett lättare rödvin av smaktypen bärigt och friskt, exempelvis Pinot Noir, eller nyanserat och strukturerat vitt vin, som Pinot Gris. Appenzeller som lagrats länge matchas av ett nyanserat och utvecklat rött vin.

Cheddar är en brittisk hård, lagrad ost gjord på komjölk. Den har en rätt så syrlig smak som är mild hos ung ost, men lagrad cheddar är fyllig med nötnyanser. Cheddar matchas ett nyanserat och utvecklat rödvin förslagsvis från Bordeaux. Även portvin är värt att prova. Bra öl till cheddar är exempelvis engelsk ale.

Comté är en fransk lagrad ost av komjölk med riklig och fyllig nötaktig smak. Till den passar det förträffligt med ett nyanserat och utvecklat rödvin.

Edamer är en halvhård och mild ost på komjölk som ursprungligen kommer från Holland. Ung edamer är lätt frukostost, men lagrad platsar den också på ostbrickan. Vin som passar till osten med lätt smak är exempelvis bärigt och friskt rödvin, som Pinot Noir, eller nyanserat och strukturerat vitt vin. Ljust veteöl är bra öl till edamerost. 

Emmentaler är en lagrad komjölksost som ursprungligen kommer från Schweiz. Den unga osten har en ganska söt och lätt nötaktig smak, efter lång lagring blir smaken kraftig och aromatisk. Till ung emmentaler passar bärigt och friskt rödvin, exempelvis Pinot Noir, eller nyanserat och strukturerat vitt vin på exempelvis Chardonnay-druvor. Mogen emmentaler trivs med nyanserat och utvecklat rödvin eller portvin. Öl värda att prova till emmentaler är belgisk ale eller trappist.

Gouda, som ursprungligen kommer från Holland, är en halvhård eller hård komjölksost med en nötaktig smak. Gouda som lagrats länge är mycket aromatisk med kraftig sälta. Till ung gouda matchar ett bärigt och friskt rött vin, till mogen nyanserat och utvecklat. Dessertvin eller portvin passar också som söt motvikt till mycket mogen och salt gouda. Öl som rekommenderas till mogen gouda är strong ale.

Gruyère är en hård och lagrad komjölksost som ursprungligen kommer från Schweiz. I synnerhet den mogna osten har smak av nötter. I glaset fungerar det fint med nyanserat och utvecklat rödvin eller varför inte belgisk ale.

Manchego är en spansk hård ost som ofta lagrats länge. Smaken är nötaktig men relativt mild. Bra dryck till manchego är exempelvis spanskt nyanserat och utvecklat rödvin från Rioja. Också nyanserat och strukturerat vitt vin är ett fint alternativ, som förstås gärna kan komma från Spanien. Torr sherry blir utmärkt i synnerhet om osten serveras som tapas.

Morbier är en fransk halvhård ost gjord på komjölk. Den är lätt att känna igen på den gråa randen som löper mitt i osten - den bestod tidigare av aska. Som ung har osten en mild smak som blir fylligare under lagringen. I glaset passar ett relativt lätt rödvin, som bärig och frisk Pinot Noir.

Parmigiano reggiano, parmesan, är en italiensk hård, tät och saltig ost gjord på komjölk. Den passar till torrt mousserande vin som serveras som aperitif, exempelvis Franciacorta eller Champagne. Också italienskt nyanserat och utvecklat rödvin är ett bra val. Samma viner passar också till grana padano.

Pecorino är det allmänna namnet på italienska fårmjölksostar. De är vanligen halvhårda eller hårda och har en kraftig smak när de är mogna. I glaset matchar ett italienskt nyanserat och utvecklat rött vin eller alternativt ett friskt italienskt nyanserat och strukturerat vitt vin.

Saint-nectaire och saint-paulin är franska halvhårda komjölksostar med en relativt mild smak. Bra dryck till dem är förslagsvis nyanserat och utvecklat rödvin från Bordeaux.

Tilsit är en halvhård komjölksost med en ganska frän och aningen fruktig, stark smak. Ibland är den smaksatt med kummin. Sitt namn har osten fått efter staden Tilsit som ligger i det tidigare Ostpreussen, nuvarande Ryssland. Också denna ost gillar ett nyanserat och utvecklat rödvin eller ale.