Mjuka komjölksostar

Mjuka komjölksostar har ofta en mild och högst medelfyllig smak. Till dem passar i regel en lättare dryck än till hårda och lagrade ostar. Undantaget bekräftar dock regeln, så det finns också mjuka ostar med fyllig smak.

Dryckesförslag
Mjuka komjölksostar

Nyanserat och strukturerat vitt vin passar fint som fräsch dryck till mjuka och ljusa ostar. Väljer du rött vin, får också det vara ganska lätt, ta exempelvis ett av smaktypen bärigt och friskt.

Förträffligt öl till dessa ostar är ofta veteöl, som är friskt aromatiskt men ändå relativt milt i smaken.

Bel paese, “det vackra landet” är en italiensk halvmjuk komjölksost. Den har en aning syrlig smak. Till den passar bärigt och friskt rödvin, exempelvis Pinot Noir, eller nyanserat och strukturerat vitt vin på exempelvis Chardonnay-druvor.

Limburger är en belgisk, ganska mjuk komjölksost. Lukten är kraftig och smaken medelfyllig. Till den passar det med belgisk ale i glaset eller varför inte bärigt och friskt rödvin som Pinot Noir.

Livarot är en fransk mjuk komjölksost med en karaktäristisk stark lukt och smak. Till den utvecklade smaken passar ett bärigt och friskt, men också nyanserat och utvecklat rött vin. Om du vill kan du också välja fransk cider eller veteöl.

Mascarpone är italiensk mild bredbar färskost gjord på komjölk. Vanligen används den i efterrätter och då passar det med sött dessertvin i glaset.

Mozzarella är en italiensk mjuk ost som traditionellt görs av buffelmjölk, numera också av komjölk. Den används i matlagning och sallader som gärna matchas av ett italienskt friskt och fruktigt vitt vin eller torrt rosévin.

Munster är en mjuk ost som kommer från Alsace i Frankrike och har en fin, mycket kraftig lukt och smak. Till den passar det utmärkt med nyanserat och strukturerat vitt vin från Alsace eller vitt vin på Gewürztraminer-druvan. Också bärig och frisk Pinot Noir fungerar fint. Samma viner kan också serveras till andra rödkittostar, exempelvis epoisses.

Pont-l'évêque är en fransk mjuk komjölksost som lagrad har en starkt aromatisk smak. Till den passar exempelvis aromatiskt vitt vin på Gewürztraminer, lättare bärigt och friskt rödvin, fransk cider eller belgisk ale.

Port salut är en ursprungligen fransk mjuk komjölksost. Den har en mild och ganska syrlig smak. Till den passar det exempelvis med belgisk ale eller bärigt och friskt rödvin.

Reblochon är en fransk halvmjuk komjölksost med aromatisk, nötaktig smak. Till den passar bärig och frisk Pinot Noir eller nyanserat och strukturerat vitt vin.