Pasta med sås

Pasta tillreds på otaliga olika sätt. Själva pastan har en neutral smak, så valet av dryck bestäms utifrån såsen som serveras till pastan. Samma kombinationer fungera också med gnocchi, det vill säga degbollar gjorda på potatis.

Dryckesförslag
Pasta med sås

Nedan ges vinförslag till olika pastasåser och många av vinerna kommer från Italien liksom maten. Det viktigaste kriteriet för att välja vin är att fylligheten helst ska vara på samma nivå som hos matens smak. Vita viner får vara friska och fruktiga, de röda för sin del relativt mjuka. 

Också öl passar utmärkt till pasta, ta exempelvis ljus och lätt lager eller pilsner. Till kraftigare pastarätter på exempelvis kött kan du välja en mer aromatisk öl, som ale.

Avokadopasta trivs ihop med ett friskt och fruktigt vitt vin. Också exempelvis Sauvignon Blanc från Chile är ett bra alternativ.

Aglio e olio, det vill säga pastasås på olja och vitlök, kommer ursprungligen från Neapel och till den passar ett friskt och fruktigt vitt vin, exempelvis Pinot Grigio.

Bolognesesås på köttfärs och tomat matchas fint av medelfylligt, mustigt och syltigt rött vin. Välj till exempel en Merlot eller Malbec. Givetvis går det också bra med ett medelfylligt italienskt rödvin, bland annat från Veneto eller Toscana.

Fiskromsåsen bottarga är en specialitet från Sicilien. Torkad rom från multe strös över pastan. Servera sicilianskt vitt vin eller annat italienskt friskt och fruktigt vitt vin till maten.

Carbonara, det vill säga kolarhustruns pasta, innehåller bacon, ägg och grädde och rätten kommer från regionen Lazio. Balansera upp den mastiga maten med ett italienskt friskt och fruktigt vitt vin eller Chardonnay av samma smaktyp.  Också rödvin går bra, ta till exempel Chianti eller ett medelfylligt rödvin från Veneto.

Gräddig sås på rökt lax smakar gott med ett friskt och fruktigt vitt vin, till exempel Chardonnay, Sauvignon Blanc eller Pinot Grigio.

Milanese, pastasås på parmaskinka, svamp och oliver, matchas fint av vitvin som Soave, Verdicchio eller Pinot Grigio. Också rödvin passar bra, ta till exempel Barbera eller ett medelfylligt rödvin från Veneto.

Norma är en sås på aubergine, tomat och ricottaost med rötter i Sicilien. Till den kan du exempelvis välja ett rödvin med Nero d’Avola-druvor. Vitt vin går också bra, ta till exempel ett från Sicilien för att följa matens stil.

Pesto är en röra som görs på basilika, vitlök, olivolja och parmesanost. Till den passar många olika viner, bland annat friska och fruktiga vitviner på Pinot Grigio. Också mjuka och fruktiga röda viner går bra, till exempel från Italien.

Puttanesca är en sås på sardeller, oliver och kapris som kommer från Kampanien. Det klassiska vita vinet till pasta puttanesca är Fiano, men du kan också ta en frisk och fruktig Chardonnay.

Quattro formaggi, det vill säga sås på fyra sorters ost, är bastant mat som passar ihop med samma typer av vin som carbonara. Välj alltså ett italienskt friskt och fruktigt vitt vin eller en Chardonnay av den smaktypen.  Rödvin som passar bra är till exempel Chianti eller ett medelfylligt rödvin från Veneto.

Svampsås trivs också med ett friskt och fruktigt vitt vin, exempelvis en Soave. Eller ta ett medelfylligt italienskt rödvin, som till och med kan vara moget nyanserat och utvecklat.

Citronsås har en fräsch smak som matchas av ett lika fräscht vitt vin av smaktypen friskt och fruktigt, till exempel en Pinot Grigio.

Tomatsås kan serveras med såväl vitt som rött vin. Välj till exempel en frisk och fruktig Chardonnay från Italien.  Bra rödvin är ett bärigt och friskt från Italien, eller till och med ett mustigt och syltigt italienskt vin, som såsen är reducerad och mörk.

Tonfisksås kokas ofta i tomatkross och då passar samma viner som till tomatsås.

Tryffelsås eller pasta med tryffelskivor är en aromrik och elegant rätt som trivs ihop med ett italienskt nyanserat och utvecklat rödvin. Exempelvis en Nebbolo kan rekommenderas. Vitt vin går också bra och det kan vara smakrikt samt ekigt generöst och rostat, eller alternativt kan du välja ett vin från Piemonte som är Italiens främsta tryffelregion.

Såser med skaldjur och musslor matchas fint av fräscht vitt vin. Ta till exempel en frisk och fruktig Pinot Grigio eller Chardonnay.

Pasta och risrätter