Cidermeny

Olika cidersorter har olika grader av sötma och syra. Det är därför lätt att matcha cider med en hel måltidsmeny från förrätt till dessert.

Cider har en stor bredd som måltidsdryck. Den kan drickas genomgående. En torr äppelcider lämpar sig som aperitif före en måltid, medan en söt variant gör sig bra till en efterrätt. Kom ihåg att cidern ska ha mer sötma än desserten!

Cider kommer bäst till sin rätt med syrliga maträtter som innehåller till exempel citron eller ättika. Syran i äpplena balanseras också bra med syrligheten i yoghurt eller andra syrade mjölkprodukter om de ingår i maträtter. Cider är perfekt till fisk, skaldjur och ljust kött.

Smaka på cidern vid bordet genom att hälla en liten skvätt i glaset. Drick upp det i ett svep. Häll upp en lika stor mängd på nytt och drick upp. Det gör att cidern luftas på samma sätt som när vin dekanteras. Bästa temperaturen för cider är sju till 15 grader beroende på ciderstilen. Det ska helst serveras i klara glas på fot med vid mynning. Eftersom cider har lägre alkoholhalt än vin kan det med fördel drickas genomgående under en hel kväll.