Sallad på rödbeta och getost

Rödbetan älskar getost. Njut av rödbets- och getostsalladen som sådan eller servera den med finländsk carpaccio eller polkabetscarpaccio.

Ingredienser

  • 4 saltrostade rödbetor

  • 4 dl skottmix

  • 100 g inhemsk getost

  • 4 msk torkade tranbär eller lingon

  • 1 dl rostade mandlar eller valnötter

Saltrostade rödbetor:
  •  4 mellanstora rödbetor

  • 1 kg grovt havssalt
Dressing:
  • 3 msk olivolja

  • 1 msk äppelvinäger

  • 1 tsk flytande honung

  • flingsalt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

Tillredning

  1. Börja med rödbetorna: Tvätta rödbetorna noga med en rotfruktsborste. Akta så att inte skalet går sönder. Lämna kvar rotdelen. Slå havssalt i en ugnsform och stick rödbetorna i saltet med rotdelen uppåt. Stek i 1,5-2 timmar i 200 celsiusgrader. Tiden varierar med storleken på rödbetorna.

  2. Blanda ingredienserna i en skål.

  3. Skala och tärna de rostade rödbetorna. Rör ner dem i dressingen.

  4. Slå salladen på carpaccion och garnera med skott, getost, tranbär och nötter.

Tips: Du kan saltrostade rödbetor i stället för ugnspotatis.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen

Dryckesförslag
Sallad på rödbeta och getost

Till denna läckerhet kan man med fördel servera en bärig och frisk pinot noir. Vinets syrlighet rimmar utmärkt med rödbetans sötma och getostens aromer. Det inte alltför fylliga vinet gör carpaccion rättvisa. Ölvänner kan välja en frisk och maltig lager.