Idéer för vinterns varma drycker

När kölden knäpper i knutarna smakar det med en rykande varm dryck. Uppdatera säsongens drycker genom att prova på nya fräscha ingredienser.

De varma dryckerna har sina egna klassiker. Glöggen hör julen till och kakaobaserade drycker är populära på skidcentra. Kaffedrinkar avnjuts året om.

Byter du ut rödvinet, kaffet eller kakaon i dryckesblandningarna till andra ingredienser avslöjer det varma glaset nya upplevelser. Prova gärna på nya toner med olika kryddor.

Saft, te, cider eller exempelvis öl som bas

Saft är ett bra alternativ som bas för en varm dryck. Till exempel tranbärssaft eller kallpressad äppelsaft fungerar bra som varma.

Te är en stor favorit just nu och fungerar också utmärkt som bas för olika dryckesblandningar. Grönt te lämpar sig lika bra som svart.

Espresso är ett välsmakande alternativ till filterkaffet.

Cider går också att värmas upp. Du kan smaksätta drycken i stil med glögg.

Öl av kriek-typ lämpar sig att värmas upp i kastrull. Den vackert röda ölen med toner av körsbär tarvar inga kryddor utan värmer kroppen som sådan.

Variera med kryddor

Du kan ge nya toner till vinbaserad glögg genom att använda viner så som portvin eller madeira. Även olika safter och saftkoncentrat lämpar sig för att ge ny smak åt drycken.

Uppdatera den varma drycken genom att byta ut och variera kryddorna. Förutom de traditionella glöggkryddorna kan du prova på exempelvis hela pepparkorn, lagerblad, färsk ingefära, chili, bitar av citrusfrukter eller färska örter så som mynta eller rosmarin.

Smått och gott att äta till

De varma dryckerna är sällan måltidsdrycker, men det smakar gott med lite plockmat till, exempelvis nötter.

Dryckesblandningarna är i allmänhet söta, därför får tilltugget också gärna vara sött. Choklad och torkade frukter är klassiker, men även färska frukter, exempelvis päron- eller fikonklyftor går bra att bjuda till.

Du kan gärna prova på starka saltiga smaker som kontrast till de söta dryckerna. Blåmögelost och pepparkakor är ett traditionellt par, men även andra ostar rimmar utmärkt med de vinbaserade glöggdryckerna.

Text Lasse Pakarinen, foto Otavamedia