De inhemska bärvinerna har potential att erövra världen

Våra skogar är fulla med förstklassiga råvaror som kunde kallas de bästa i hela världen.

I kvaliteten på de finländska bärvinerna finns smak av våra inhemska bär. Våra nordiska förhållanden ger ljusa somrar och lämplig temperatur vilka är optimala för bären. Bärviner kan tillverkas av en bärsort eller genom att blanda olika sorter av bär, vilket ger olika nyansrika smakharmonier.

Goda bärviner lyfter fram de bästa egenskaperna i just det bäret. Egentligen ska ett bärvin avnjutas nära den tidpunkt efter att man har köpt vinet och det lönar sig inte att låta det mogna i en källare, eftersom förvaring inte förbättrar deras kvalitet.

Bärviner i vårt sortiment

Till vad ska man dricka ett bärvin?

De flesta bärviner kan användas precis på samma sätt som druvviner. De passar bra såväl som sällskapsvin som på matbordet, eftersom det finns olika söthetsgrader av bärviner allt från halvtorra till söta. Torrare bärviner kommer bäst till sin fördel med vegetariska rätter samt fisk- och fågelrätter. Man kan bygga broar mellan rätterna och dryckerna genom att använda samma bär även på tallriken. Sötare bärviner passar väl till olika slags desserter. Då är det skäl att komma ihåg att vinet bör vara sötare än desserten.

Hur skiljer sig bärviner från druvviner?

Bärviner är annars som druvviner, men i stället för druvor använder man bär i vinet. Den största skillnaden vid tillverkningen är att man vid jäsning tillsätter socker i bärviner, eftersom bären inte innehåller lika mycket naturligt socker som druvor. Utan tillsatt socker producerar inte bären tillräcklig mängd alkohol i vinet.

Alkoholfria drycker tillverkas enligt samma metod förutom jäsningen. De passar som matdryck under hela måltiden, men är som bäst som välkomstdrinkar för att höja stämningen eller som aperitifer.

Trender 2022

De allmänna trenderna avspeglas också på bärvinerna. Bubbel är på uppgång, likaså roséviner. Även alkoholfria viner har blivit allt populärare.