Intresset för öl gör att cider blir populärare

Cider är en jordbruksprodukt med långa anor precis som vin. Det faller sig därför naturligt att cider dricks till lokala rätter.

Öl har fått högre status som måltidsdryck. Samtidigt blir cider alltmer omtyckt, konstaterar Kasper Kukkonen som är produktgruppchef för öl och cider hos Alko.

Intresset för de klassiska ciderländerna växer och det är ett tecken på ett mer hållbart tänkande, resonerar han.

”Klassisk cider betraktas som en genuin naturprodukt Den innehåller knappt några tillsatser alls och förknippas med ekologisk produktion.”

Om du vill köpa ekologisk cider ska du leta i hyllan med de mest kända ciderproducerande länderna. Konnässörer känner också till vintagecider och cider som tillverkas av en enda äppelsort.

Ciderintresset ökar i kölvattnet på ölentusiasmen

Alko har under de senaste åren haft fokus på att utveckla ölsortimentet. Ett växande intresse för specialöl och öl från mikrobryggerier börjar också avspegla sig i cider, menar Kasper Kukkonen.

”Kunderna vill prova olika smaker och lära sig mer om olika typer av drycker och det spiller också över på cider.”

Alko har omkring 70 olika sorters cider i sortimentet. Antalet har nästan fördubblats på några år. Inhemsk cider är populärast, men även märken från de stora ciderländerna Frankrike och England har en stor efterfrågan. Det finns ett tydligt ökat intresse för hantverksmässigt bryggd och handgjord cider.

En cider för varje smak

Nordisk cider på päron, äppel eller annan frukt står för mer än hälften av den totala efterfrågan på cider hos Alko. Konsumenterna uppskattar den distinkta smaken och en högre alkoholhalt som ger en rundare karaktär. Allt fler väljer ett lite torrare alternativ.

Gemensamma nämnare för cider från de anrika länderna Storbritannien, Frankrike och Spanien är mogen fruktigheet, kraftig smak och torr stil.

Storbritannien tillverkar cider som är välbekant för finländare. Den kommer troligtvis att få en högre efterfrågan om man ser till den aktuella trenden.

”Smaken i engelsk äppelcider brukar ha generösa toner av nyskördade mogna äpplen.” Det är värt att prova och se om det ligger innanför ditt smakspektrum”, säger Kasper Kukkonen uppmuntrande.

När nya aktörer och produkter träder in på arenan börjar unga vuxna fatta tycke för drycker som tidigare drogs med en gubbstämpel.

Fransk cider kan ha en smak och doft som påminner om i vin.

”Det kan vara en terroireffekt, egenskaper som hänger samman med området. Hit hör stalltoner, karaktär, sting och raffinerade aromer. Cider från Frankrike är en relativt ny bekantskap för finländare trots att landet har långa traditioner inom ciderframställning och är ett av de tre urspungliga länderna inom detta område.

Spanien som är nummer tre när det gäller cider är ännu mer okänt för oss. Kasper Kukkonen tror att det ännu kan dröja ett tag innan finländarna upptäcker spansk cider. Den första cidern från Spanien togs in i Alkos sortiment 2011.