Mocktail – alkoholfri favoritdrink

Mocktail eller alkoholfri drink lämpar sig utmärkt som trivseldryck på bryggan en sommardag eller som välkomstdrink när du firar tillsammans med nära vänner. Läs våra tips på hur du kan göra denna friska och fräscha dryck ännu godare.

Hur uppstod mocktailen?

Mocktailen föddes som svar på restauranggästernas önskan om tilltalande alkoholfria alternativ. I dag är begreppet mocktail i princip detsamma som alkoholfri drink.

Ordet mocktail är bildat av de engelska orden mock, som betyder kopiera, och tail som betyder svans. Mocktailen är egentligen en alkoholfri version av cocktailen, men alla mocktailar efterliknar inte cocktailar. Nuförtiden skapas drinkar uttryckligen som mocktailar.

Alkoholfritt är trendigt

I dag satsar man stort på mocktailar, vilket innebär att den som föredrar alkoholfria drycker inte längre behöver nöja sig med mindre än den som dricker alkoholhaltiga drinkar. Man kan avnjuta tilltalande och läckra mocktailar på både restauranger och i privata sammanhang – och köra hem.

Mocktailtrenden följer starkt även andra dryckes- och mattrender. Man föredrar lokala råvaror och hantverkarandan syns i egenhändigt tillredda ingredienser så som sirap, saft och kombucha och man dekorerar dryckerna med vildörter.

Hälso- och välbefinnandeboomen är en av förklaringarna till mocktailens segertåg. Den minskande alkoholkonsumtionen, framförallt bland unga, har främjat mocktailens snabba frammarsch.

Restaurangerna har skapat en lång rad alkoholfria dryckesblandningar som svar på den ökande efterfrågan och trenden har stimulerat barmästarnas kreativitet. Runt om i världen har många nya skapelser fått utrymme på restaurangernas drinklistor, varifrån de har spridits till hemmen.

Lämpliga redskap för blandning av mocktail

Man kan blanda en läcker mocktail med kökets standardutrustning. Följande redskap och tillbehör rekommenderas varmt:

 • Kross eller mudler för extrahering av smak ur bland annat frukt.

 • Shaker, speciellt om du använder sirap.

 • Sil för separering av vätskan och det fasta materialet i shakern.

 • Mixer för blandning av mocktailar med mycket bär och/eller frukt.

 • Iskubsform att frysa iskuber för kylning och dekorering.

Hemligheten med en lyckad mocktail är en balanserad botten

Ingredienserna i en välsmakande mocktail bör vara av hög kvalitet. Använd helst färskpressad saft och färska bär, frukter och örter.

Mocktailens smakvärld bör vara balanserad. Smaken hos ingrediens­erna får inte stå i konflikt med eller täcka varandra. Förhållandet mellan sötma och syrlighet är viktigt. Drycken får inte vara för utspädd eller för söt – sockermängden kan ökas, men sockret kan inte avlägsnas. Citrusfrukter ger en friskt syrlig botten. Färskpressad grapesaft ger drinken angenäm beska.

9 tips: så lyckas du med mocktailen

 1. Mocktailar görs ofta på sour-botten, till exempel Grape and Tonic-mocktail. Du behöver 2 cl citronsaft och 2 tsk socker.

 2. Sockret ger drinken fyllighet och accentuerar drinkens smaker. Sockret kan ersättas med saftkoncentrat eller sirap.

 3. Tillför sour-bottnen önskad saft och önskade bär, frukter och örter.

 4. Frukten kan ersättas med grönsakssaft. Morots-, palsternacks-, rödbets- och tomatsaft fungerar i många mocktailar.

 5. Den som föredrar torra och mindre söta alternativ kan använda citrusfrukter och sodavatten. Mocktail gjord på grapefrukt och tonicvatten faller många i smaken.

 6. Bubblande drycker ger mocktailen struktur och angenäm munkänsla. Om du inte vill laga bubbeldrycken själv kan du välja mellan olika färdiga sodavatten.

 7. Glöm inte dekoreringen! Många av de vanliga ingredienserna kan användas för garnering. Varför inte garnera citrusmocktailen med grapefruktskivor?

 8. Undvik essenser och processad saft.

 9. När man åter efter pandemin kan ordna större fester lämpar sig mocktailen som en aperitif på middagar och grillfester. På större kalas så som bröllop visar värden respekt och omtanke genom att erbjuda gästerna minst tre olika mocktailar: en syrlig och frisk, en söt och fruktig och en ”kort” och koncentrerad.

Från klassikerdrink till mocktail

Många klassiska drinkar är lätta att göra alkoholfria. Blanda en somrig mocktail genom att tillföra en alkoholfri mousserande botten färsk mynta och fläderblomssaft. Den friska klassiska drinken Hugo blir en välsmakande mocktail genom att byta ut det mousserande vinet mot ett alkoholfritt alternativ.

Alla mocktailar lämpar sig som bål och trendig karaffdryck. Varför inte servera dig själv en mocktailsangria med alkoholfri rosébotten på stugterrassen?

Text Kalle Naatula, drinktips Santeri Saarinen, foto Roope Permanto

Alkos sortiment

Alkos sortiment omfattar cirka hundratals alkoholfria varor, varav tre är färdiga mocktailblandningar. I den växande gruppen alkoholfria varor ingår även några trendiga alkoholfria destillat som lämpar sig som ingrediens i alkoholfria varianter av cocktails. Alkos expediter svarar gärna på frågor!