Rosévin hör sommaren till

Rosévin är som gjort för picknickkorgen och härliga sommarmåltider under doftande syrener. Det unga vinet avnjuts väl avkylt.

Torrt rosévin rimmar utmärkt med bland annat sallad, fylld baguette, charkvaror, fisk, grillad kyckling och mild ost. Rosévin lämpar sig också som sällskapsdryck, men då bör man helst välja en halvtorr eller halvsöt variant.

Hurudant vin är rosévin?

Rosévinerna är okomplicerade viner som kostar omkring tio euro per flaska. Graden av sötma varierar från torr till halvsöt och smaken från mineralaktig och örtig till kraftigt bärig.

Många roséviner har toner av röda vinbär, jordgubbe och hallon. Rosévinernas färg varierar från svagt rosa till transparent röd. Den rekommenderade serveringstemperaturen för torrt och halvtorrt rosévin är cirka +10 °C och för halvsött rosévin något lägre.

Till vilken mat lämpar sig rosévin?

Rosévin är ett utmärkt måltidsvin som rimmar med bland annat picknickkorgens sallader, fyllda baquetter, grillade kyckling, majonnäs och färskost.

Väl avkylt rosévin lämpar sig utmärkt som allroundvin till buffébordets kalla rätter så som charkvaror, sallad och skaldjur.

Rosévin kan med fördel avnjutas till matig sallad, grillad kyckling och grillade och rostade grönsaker. Torrt och mineralaktigt rosévin är en utmärkt följeslagare till fiskrätter.  

Rosévin från Provence lämpar sig utmärkt till rätter från samma område, bland annat aioli och bouillabaisse. 

Rosévin kan vara ett utmärkt val till smaker som inte rimmar med rödvinernas tanniner eller vitvinernas ekighet. Sådana smaker finns i bland annat starkt kryddade orientaliska rätter.

Varifrån kommer rosévinets färg?

Rosévinerna får sin färg från druvornas skal. Vinerna görs på samma druvor som rödvinerna, men skalen får ligga kvar i druvsaften kortare tid än vid tillverkning av rödvin.

Rosévin tillverkas enligt ett kortare formulär än rödvin: Rosévinerna lagras inte på ekfat och de levereras till marknaden i ett tidigt skede. Vinerna avnjuts som unga när de är friska och fräscha.

Var produceras rosévinerna?

Rosévinerna produceras i samma områden som rödvinerna. Urvalet av roséviner från Nya världen har ökat avsevärt under de senaste åren.

Rosévin produceras flitigt i södra Frankrike, där den varma sommaren stimulerar efterfrågan på friska viner.  Produktionen av rosévin är stor också i departementet Loire. I Spanien heter rosévinet rosado och i Italien rosato.

I Tavel i södra delen av Rhônedalen produceras uteslutande rosévin. Vinerna är relativt mörka och kraftiga. De sydfranska rosévinerna tillverkas i allmänhet av en druvblandning bestående av druvorna Syrah, Grenache, Mourvèrdre, Carignan och Cinsault.

Roséviner i Alkos sortiment