Veganska viner

Veganskt vin skiljer sig från vanligt vin genom att det inte innehåller ingredienser från djurriket. I vanliga viner har man kunnat använda gelatin, ägg, kasein eller fisklim för att göra vinet klarare.

Proffs på mat och drycker får nya smakupplevelser tack vare den allt mer populära veganska kosten.

Hyllorna och frysdiskarna i butiker har under de senaste åren fyllts med allt mer fantasifulla rätter, mellanmål och råvaror gjorda på växtproteiner. Bland annat härkis, nyhtökaura dvs. nyhtis och vihis är redan etablerade ord åtminstone i finskan.

Enligt Alkos service- och produktutbildare Selma Wennonen vill människor få allt mer rekommendationer för drycker till veganmat. Och rekommendationer har efterfrågats redan under tidigare år.

”Vi har också kunder som är intresserade av veganska drycker som inte innehåller ingredienser från djurriket”, berättar Wennonen.

Vad är veganskt vin?

Veganskt vin skiljer sig från vanligt vin genom att det inte innehåller ingredienser från djurriket. I vanliga viner har man kunnat använda gelatin, ägg, kasein eller fisklim för att göra vinet klarare.

Veganska produkter saknar enhetliga internationella standarder och certifieringar, och märkningen på Alkos veganska produkter baserar sig på tillverkarens deklaration. 

En del producenter använder veganmärkningar på flaskornas etiketter. ”European Vegetarian Unions certifikat V-Label börjar i dag vara relativt allmän. Även The Vegan Societys blomlogo  har blivit vanligare”, berättar Alkos servicerådgivare i Karleby Raisa Kivelä.

Intresset för veganska viner ökar

Konsumenter verkar vara allt mer intresserade av veganska viner.

”Kunderna är helt klart intresserade av veganska produkter, och det har blivit ett vanligare kriterium när kunder letar efter lämpliga drycker även här i Karleby. Det verkar som om veganism inte längre är något som endast förekommer i stora städer, utan intresset ökar också på mindre orter”, berättar Kivelä.

Så här hittar du Alkos veganska drycker

De veganska produkterna i Alkos sortiment är märkta som veganska utifrån producentens uppgift. Alla veganska drycker är försedda med en vegansymbol.

VEGANSKA PRODUKTER >


Läs mer