Alkos nya sommaröl och cider bjuder på frisk syrlighet

Krispigt och citrusbetonat till fisken, okomplicerat till grillmaten, välsmakande under äppelträdet och på altanen. Varför inte låta en blandning, med eller utan alkohol, gjord på favoritdrycken rinna ner genom strupen? Sommarens bryggerivaror bjuder på aromer för alla smaker!

På sommaren gäller det enkla och okomplicerade”, säger produktchef Timo Vallo som basar för Alkos bryggerivaror.

”Ifråga om öl tänker vi inte så mycket på vilka humlesorter som ingår. När sommarsolen värmer vill vi ha öl som är tilltalande och som smeker både blicken och gommen. De komplexa och sammansatta smakerna får ge vika – på sommaren är det back to basics med enkla och goda smaker som gäller”, säger Timo Vallo med hänvisning till de fyra nyheterna i sommarsortimentet.

Trenden friskt och fräscht inom öl, cider och dryckesblandningar

Sommarsäsongens nya bryggerivaror, ölet, cidern och dryckesblandningarna, präglas av friskhet och sommarkänsla.

”Det alkoholfria ölet bjuder på citrustoner, cidern har aromer av gröna äpplen och trädgårdsbär och mocktail­arna smeker gommen med smaker av grapefrukt, lime och citronverbena.

Retro är nog det rätta ordet”, säger Vallo.

Både ölet och cidern bjuder på äkthet och ärlighet.

”I sortimentet ingår en mogen, nyan­srik och jordnära fransk cider med lantkaraktär. Den rådande rosétrenden syns även i cidern: I sommarutbudet finns bland annat en engelsk rosécider från en av landets traditionella tillverkare. Efter några års paus kan kunderna åter välja en mustig bärcider med toner av vinbär och blåbär, alltså med en blandning av skogens och trädgårdens aromer”, säger Vallo.

Han berättar att den verkliga trenden gäller sommarens dryckesblandningar.

”Många av blandningarna bjuder på syrliga citrustoner av spritzertyp och klassikern gin tonic piffas i sommar upp av citronverbena.”

Vid sidan om de friska alkoholdryckerna omfattar sommarsortimentet även trendiga alkoholfria drycker.

”De alkoholfria dryckerna har utvecklats avsevärt. Det kan, även för en expert, ibland vara svårt att avgöra om exempelvis en öl innehåller alkohol eller inte. Många av de alkoholfria mocktailarna bjuder på äkta cocktailsmaker”, avrundar Timo Vallo.

Öl med citrustoner eller rosécider till fisken

Till inhemsk insjöfisk kan man fördel skänka i krispig äppelcider eller pale ale med citrustoner. Tyskt veteöl lämpar sig särskilt väl till fet fisk och rosécider rimmar med en lång rad olika fiskrätter. Long drink kan man med fördel avnjuta med sallad.

Drycker till fisken

Original Long Drink Gin & Lime burk

Citrusfruktigt / Finland

Lahden Erikois Summer 2020 burk

Ale / Finland

Friedenfelser Sommer Weizen

Veteöl / Tyskland

Henry Westons Vintage Rosé

Äppelcider / England

Somersby Apple 0,0%

Cider / Finland

Öl och cider också till grilldelikatesserna

Som aperitif vid grillen kan man med fördel servera en klassisk gin tonic. Alla ölsorter lämpar sig som måltidsdryck till grillrätter. Citrustonerna i alkoholfritt öl rimmar utmärkt med fisk och vegetabilier. Till grillkorv och grillat griskött rekommenderas framförallt maltig lager. Fiskrätter och vegetariska rätter kan lämpligen sköljas ner med pale ale och citrusbetonad IPA. Fransk cider är ett utmärkt val till griskött och ost, medan rosécider rimmar med alla typer av grillmat.

Drycker till grilldelikatesserna

Wieninger Höglwörther Sommerbier

Lager / Tyskland

San Miguel Radler 0,0%

Specialitet / Spanien

Galipette Brut

Äppelcider / Frankrike

Mikropolis Lemon Verbena Gin And Tonic burk

Citrusfruktigt / Danmark

Krispigt och bärigt under äppelträdet och som trivseldryck

Den klassiska dessertdrycken cosmopolitan kan med fördel serveras i trendig mocktailform. Drinkens lime- och tranbärstoner lämpar sig utmärkt till bland annat marängtårta med jordgubbar. Bärig cider kan avnjutas till bäriga desserter och som fristående dessertdryck. IPA-öl med stor smak fungerar både som måltids- och sällskapsdryck. Sommarfavoriten spritzer lämpar sig utmärkt både som trivseldryck och aperitif.

Trivseldryck

Mikropolis Grapefruit Spritzer burk

Citrusfruktigt / Danmark

Mallaskoski Juicy Summer IPA

Ale / Finland

Nokian Cosmopolitan Mocktail burk

Vatten, juice och annat / Finland

The Good Cider of San Sebastian Wild Berry

Äppelcider / Spanien
Text Päivi Laakso, foto iStock