Vad är glutenfritt öl?

Allt fler ölvänner dricker gärna glutenfritt öl. Utbudet av olika sorters glutenfritt öl har ökat avsevärt och i dag behöver inte den som undviker gluten göra avkall på ölsmaken.

Under de senaste åren har både tillgången och efterfrågan på glutenfritt öl ökat markant, vilket gläder alla de ölvänner som inte kan eller vill konsumera dryck och mat med gluteninnehåll.

Av hälsomässiga skäl måste många, bland annat de som lider av celiaki, undvika gluten som är en blandning av lagringsproteiner i olika sädesslag. I dag väljer även många människor spannmåls- och glutenfri kost av skäl som inte är hälsomässigt påkallade.

Mångsidiga glutenfria öltyper

I dag kan den som vill undvika gluten välja mellan ett stort antal olika öltyper. Dagens utbud av glutenfritt öl omfattar mycket annat än ljus lager. Sortimentet bjuder på allt från lätt ljust öl till mörka fylliga öltyper. I butikshyllorna finns bland annat glutenfri ale av flera olika slag.

Hittills har de stora bryggerierna dominerat marknaden, men i dagens läge lanseras allt fler glutenfria ölsorter av så kallade mikrobryggerier, vilket naturligtvis breddar utbudet.

Glutenfritt öl smakar som ”vanligt” öl förutsatt att det bryggs på motsvarande råvaror. Gluten saknar smak och inverkar inte på dryckens konsistens eller munkänsla.

Hur bryggs glutenfritt öl?

Den viktigaste råvaran i öl är korn med gluteninnehåll. Även vete och råg, som båda innehåller gluten, är också vanliga råvaror vid ölbryggning.

Glutenfritt öl bryggs på i princip samma sätt och på samma råvaror som traditionellt öl. Den största skillnaden är att glutenet nästan helt avlägsnas med modern enzymatisk teknik i den inledande bryggningsfasen. Spannmålsförädlingen och teknologins utveckling har dessutom givit spannmålsorter med mycket lågt gluteninnehåll.

Glutenfritt öl kan innehålla glutenrester – enligt lagen går gränsen vid 20 mg/kg. Mängden anses trygg för bland annat celiakiker, men det finns människor som inte tål och får symtom av det ringa innehållet.

Alkos kvalitetskontroll tar regelbundet stickprover för att säkerställa att gränsvärdet inte överskrids i någon av ölsorterna.

Naturligt glutenfritt öl

Vissa ölsorter är naturligt glutenfria. Vid bryggningen av sådant öl används inget gluteninnehållande spannmål, utan stärkelsen kommer från bland annat majs, ris, hirs, durra, quinoa och bovete. Eftersom råvaran är en annan än korn har den här typen av öl en något annorlunda smakprofil än traditionellt öl.

De flesta andra alkoholhaltiga dryckerna, bland annat vin, dryckesblandningar och destillat, innehåller inte gluten. Cider innehåller i allmänhet inte gluten, men ibland används exempelvis korn vid tillverkningen. Därför lönar det sig att lusläsa innehållsdeklarationen innan cidern avnjuts.

För artikeln intervjuades kemist Leenamaria Järvinen vid Alkos kvalitetskontroll och Alkos ölproduktchef Timo Vallo.

Läs om glutenfri kost på finska på Celiakiförbundets webbsidor.

Text Lasse Pakarinen, foto iStock

Glutenfritt öl
  • Spannmålen vete, råg och korn innehåller gluten.

  • Glutenfritt öl kan bryggas på samma råvaror som traditionellt öl. Glutenet avlägsnas under bryggningen.

  • Glutenfritt öl får innehålla högst 20 mg/kg gluten.

  • Naturligt glutenfritt öl innehåller inget gluten. Ölet bryggs på glutenfria råvaror, t.ex. ris eller hirs.

Glutenfritt öl i Alkos sortiment

Alkos sortiment omfattar ett tjugotal glutenfria ölsorter, bland annat lager, aromatisk pils och fruktig ale. Hela sortimentet ryms tyvärr inte i alla Alkobutikers hyllor, men du kan bekanta dig med vårt glutenfria ölurval via Alkos mobilapplikation och i webbutiken. Se hela sortimentet.