Sommarens ölstilar: syrligt och fruktigt

Sommarens öl bjuder på syrlighet och smak av vete, bär och tropiska frukter.

Tre öltyper rimmar utmärkt med sommarens anspråk på lätthet, friskhet och tropisk värme. 

Traditionella fruktöl

Till de traditionella fruktölen räknas bland annat den belgiska öltypen lambic, vars mest kända öl torde vara kriek med toner av körsbär. Under de senaste åren har den amerikanska öltypen Fruity IPA, det vill säga stark india pale ale bryggd med fruktig aromhumle och/eller smaksatt med exempelvis mango eller passionsfrukt, vunnit allt mer terräng.

Suröl

Surölet får sin friskt syrliga smak av bakterie- eller vildjästjäsning. Den traditionella typen härstammar från Mellaneuropa. Lambic, Berliner Weisse och det med havssalt balanserade tyska ölet Gose hör till denna grupp. Ölet smaksätts ofta med frukt. Bland surölen finns också mörka och mustiga sorter.

Mikrobryggerierna använder allt oftare vildjäst och bakterier. I dag bryggs vild- och suröl runt om i världen. Bärigt sur- och fruktöl lämpar sig till bland annat desserter. Öl med inslag av tropisk frukt rimmar utmärkt med stark asiatisk mat.

Vetemalt är en viktig komponent vid bryggning av suröl och veteöl.

Veteöl

I gruppen veteöl ingår bland annat tyskt veteöl och belgisk wit, som traditionellt smaksätts med korianderfröer och apelsinskal.

Många fruktiga och lätta veteöl lämpar sig väl till fisk och skaldjur.

Dagens amerikanska veteöl med stor humlebeska rimmar utmärkt med fet fisk.

Text Matti Koskinen, foto Otavamedia