
Världens bästa bär
Den finländska naturen bjuder mångsidigt på bär som sägs vara världens bästa.
Den finländska jordmånen och det finländska klimatet är inte optimala för odling av vinrankor. Till all tur bjuder den finländska naturen mångsidigt på andra råvaror av vilka man kan tillverka viner. Finländska bär är verkligen förstklassiga och man kan faktiskt tala om världens bästa bär. Av dem kan fantastiska och unika viner produceras. Som råvaror kan många bär användas, till exempel blåbär, hallon, hjortron och vita vinbär, bara för att nämna några enstaka.
Hur skiljer sig nordiska vinerna från druvviner?
Den största skillnaden på druv- och bärviner är sockerhalten i råvaran: bären innehåller inte lika mycket naturligt socker som druvor varför man behöver tillsätta socker vid tillagningsprocessen.
De inhemska vinproducenternas kultur är ännu outvecklad, men nya aktörer kommer ständigt med och det finns rum för nya förmågor inom branschen.
Se här varför amerikanska David Cohen följde efter bären just till Finland för att tillverka viner och hur tillverkningen av bärviner skiljer sig från tillverkning av druvviner.
Inhemska bär som används som råvaror i vinerna är superfood när den är som bäst. De mest näringsrika bären är blåbär, lingon, havtorn och svarta vinbär. Med redan två deciliter bär får man sitt dagsbehov av C-vitamin uppfyllt. Dessutom innehåller bären mineral- och spårämnen, fibrer och polyfenoler.