Hur använda överbliven dryck?

Festen var lyckad, men all dryck gick inte åt. Hur kan man använda överblivet öl och vin?   

  1. Laga rödvinspäron eller baka en chokladkaka. Skala och kärna ur päronen. Koka dem cirka 15 minuter i en lag gjord på rödvin, vatten och socker. Låt päronen stå i lagen över natten. Servera rödvinspäronen med glass eller vispgrädde och en skvätt lag. Baka en chokladkaka på deg smaksatt med en deciliter rödvin eller mörkt öl.

  2. Njut av blåmusslor. Blåmusslor på sjömansvis tarvar minst sex deciliter friskt vitt vin. Krydda anrättningen med persilja, schalottenlök och smör.

  3. Marinera. Rödvin lämpar sig utmärkt som bas i marinader till lammkött. Griskött kan med fördel marineras i öl. Fyll ut marinaderna med vinäger, olja, vitlök, örter och kryddor enligt smak och tycke. Lägg köttet i en skål, slå på marinaden och låt köttet marineras över natten. Marinader gjorda på vitt vin lämpar sig till fisk och så kallat vitt kött.

  4. Frys in. Frys in överblivet rött eller vitt vin i portionspåsar eller portionsaskar. Det nedfrysta vinet, som håller sig fräscht länge, lämpar sig utmärkt för bakning och matlagning.  

  5. Laga risotto. Både rött och vitt vin lämpar sig utmärkt för tillredning av risotto. Rött vin ger risotton en spännande färgton. Koka riset i en blandning av kött-, fisk-, höns- eller grönsaksbuljong och vin. Krydda med örter.  

  6. Fånga sniglar och polera möbler med öl. Sniglar gillar öl. Varför inte använda överblivet öl som lockbete för trädgårdens objudna gäster? Slå ölet i en skål och ställ skålen i trädgården. Sniglarna kryper in i skålen som blir deras fälla. Avslaget öl lämpar sig utmärkt som polermedel till trämöbler. Doppa en trasa i öl, vrid ur den och polera möblerna. Torka sedan av de polerade möblerna med en torr trasa.  

  7. Spara vinet till en senare tidpunkt. Genom att evakuera flaskan med en vakuumpump, försluta den med en stopper och förvara den svalt kan du njuta av vinet vid en senare tidpunkt. Smaken och bubblorna i evakuerad champagne och mousserande vin håller sig åtminstone ett par dagar i kylskåp.  

  8. Koka soppa eller buljong. Vitt vin lämpar sig utmärkt som bas i bland annat fisksoppa och buljong. Koka fisken eller fiskresterna i en blandning av vitt vin, vatten och kryddor. Skumma av under kokningen. Använd den klara buljongen (lagen) som bas i till exempel fisksoppa. Överblivet mousserande vin sätter piff på bland annat puréer när det tillsätts strax före serveringen. Rödvin som får puttra med örter ger underbara såser.

  9. Laga sangria eller bål. Sangria innehåller rödvin, läskedryck, apelsin, citron och is. Drycken dekoreras med fruktskivor. Öl lämpar sig som bas i olika drycker. Varför inte servera en drink gjord på till exempel öl och ginger ale? Man kan faktiskt laga bål på öl och vin: blanda en flaska vitt vin och en flaska öl, söta blandningen med önskad mängd socker och dekorera bålen med jordgubbar.  

  10. Använd som krydda. Portvin och andra starkviner lämpar sig utmärkt som krydda i soppor och såser. Redan några droppar sätter angenäm piff på anrättningen. Öl är en utmärkt krydda i gryträtter.