Tummat rypäleet

Yleisimmät punaiset rypälelajikkeet ja niiden luonnehdinnat.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon saattaa hyvinkin olla maailman tunnetuin punainen rypälelajike. Rypäle tuottaa runsasvärisiä, aromikkaita viinejä, jotka tavallisesti paranevat vanhetessaan.

Viineistä voi löytää muun muassa mustaherukan, setripuun ja musteen aromeja.

Merlot

Merlot on sametinpehmeiden punaviinien rypäle, joka on viime aikoina levinnyt voimakkaasti ympäri maailmaa.

Viinit ovat pulskempia, makeampia ja aistillisempia kuin toisesta klassisesta rypäleestä, Cabernet Sauvignonista valmistetut viinit.

Syrah

Syrah (Shiraz) on alkuperältään vanha rypäle, jonka antimista nautittiin "jo roomalaisissa pidoissa".

Lajike vaatii menestyäkseen lämpimän ilmaston ja karun maaperän, jossa se tuottaa pitkäikäisiä, syvän punaisia, voimakkaita ja mausteisia punaviinejä.

Sangiovese

Sangiovese on tärkeä punaviinien raaka-aine ennen kaikkea Keski-Italiassa Toscana maakunnassa. Rypäle tuottaa vaihtelevia viinejä keveistä roseeviineistä voimakkaisiin supertoscanalaisiin.

Parhaimmillaan viinit ovat täyteläisiä, aromikkaita ja pitkäikäisiä.

Malbec

Malbec-rypäleen koko ja kuoren paksuus vaihtelevat kasvupaikan mukaan.

Lämpimässä ilmastossa, esimerkiksi Argentiinassa, lajike tuottaa vahvempaa ja aromikkaampaa viiniä kuin perinteisillä viljelyalueilla Ranskassa.

Pinot Noir

Pinot Noir on Bourgognen klassinen rypäle, joka tuottaa parhaimmillaan maailman arvostetuimpia punaviinejä. Viineillä on ominaista verraten vaalea väri, runsas hapokkuus sekä hedelmäisyys ja marjaisuus.

Parhaat viinit ovat voimakkaita ja pitkäikäisiä.

Carmenère

Carmenèrea viljellään miltei ainoastaan Chilessä, jonne se saapui Euroopasta 1800-luvun puolivälissä. Lajike sekoitettiin vuosikymmenten ajan Merlot-rypäleeseen.

Viinit ovat helposti lähestyttäviä, syvän punaisia, pyöreän tanniinisia ja marja-aromisia.

Grenache Noir

Grenache Noir on yksi maailman yleisimmistä tummista rypäleistä. Sitä käytetään usein tanniinipitoisiin lajikkeisiin sekoitettuna, jolloin saadaan voimakasaromisia viinejä.

Tyypillisiä aromeja ovat toffee, luumu, rusina, pippuri, yrtit ja hedelmähillot.

Tempranillo

Tempranillo on kotoisin Pohjois-Espanjasta, Riojan viinialueelta. Sieltä rypäle on levinnyt mm. Pohjois- ja Keski-Espanjan viinitarhoille, Etelä-Ranskaan, Portugaliin ja Argentiinaan.

Viinit ovat täyteläisiä, meheviä, mausteisia ja hedelmäisiä.

Pinotage

Pinotage on eteläafrikkalainen risteytyslajike Cinsault ja Pinot Noir -rypäleistä. Lajiketta on viime aikoina ryhdytty viljelemään myös mm. Kaliforniassa, Argentiinassa ja Australiassa.

Tyypillisiä aromeja ovat pihka, terva, paahdetut hedelmät ja pippurit.

Zinfandel

Zinfandel on tullut tunnetuksi kalifornialaisena lajikkeena, vaikka sen alkuperä todennäköisesti on Kroatiassa tai Etelä-Italiassa.

Rypäleestä tuotetaan hyvinkin erityyppisiä viinejä kevyistä valko- ja roseeviineistä tummiin, täyteläisiin punaviineihin.