Alkoholin palaminen ja poistuminen kehosta

Alkoholin palaminen kehossa tapahtuu suurimmaksi osaksi maksassa.

95 % alkoholista poistuu kehosta maksan kautta palamalla. Vain noin 5 % haihtuu hengityksen, virtsan ja hien mukana.

Kuinka nopeasti alkoholin palaminen kehossa tapahtuu?

Alkoholin palaminen ja sen nopeus on henkilökohtainen ominaisuus ja se vaihtelee paljon ihmisestä riippuen. Palamisnopeus on jokaisella ihmisellä vakio, eikä sitä voi nopeuttaa saunomisella, kahvin juonnilla tai urheilemalla.

Usein käytetty arvio palamisnopeudesta on, että alkoholia palaa 1 gramma tunnissa kehon 10 painokiloa kohden. Esimerkiksi 80 kiloa painava aikuinen polttaisi silloin alkoholia 8 grammaa tunnissa ja 60 kiloa painava aikuinen 6 grammaa tunnissa. Yksi alkoholiannos on noin 12 grammaa alkoholia.

Esimerkkejä alkoholin palamisnopeuksista 60 ja 80 kg painavalle aikuiselle:

Arvioi tai testaa veren alkoholipitoisuus

Vaikka humalan tunne olisi hävinnyt, saattaa alkoholia olla veressä vielä jäljellä. Voit arvioida alkoholin palamisaikaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Alkoholilaskurilla. Jos kuitenkin olet hyppäämässä auton rattiin ja haluat luotettavan tuloksen ajokunnosta, kannattaa turvautua alkoholimittariin.

Kannattaa muistaa, että vaikka veren alkoholipitoisuus olisikin nolla, myös väsymys vaikuttaa heikentävästi tarkkaavaisuuteen ja ajokykyyn. Lue lisää alkoholin vaikutuksista ajokykyyn.

Lähteet:
Duodecim Terveyskirjasto
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS

Artikkelin pääkuva: 123RF