Alkon asiointikieltosopimus tukena alkoholinkäytön vähentämisessä ja lopettamisessa

Asiointikieltosopimuksella asiakas voi rajoittaa alkoholijuomien hankintaa Alkon myymälöistä tai verkkokaupasta.

Jos alkoholinkäyttö huolestuttaa, kaipaat tukea juomisen vähentämiseen tai jos tunnet, ettei alkoholinkäytön lopettaminen onnistu omin keinoin, voit solmia vähentämis- tai lopettamispäätöksesi tueksi Alkon asiointikieltosopimuksen.

Sopimuksella rajoitetaan omaa alkoholijuomien hankintaa nimetystä Alkon myymälästä tai muutamasta lähimyymälästä. Asiointikieltosopimukseen voi sisällyttää myös Alkon verkkokaupan.

Asiointikielto voi olla alkoholin myyntikielto tai muu rajoitus

Asiointikieltosopimuksessa voidaan sopia eriasteisista kielloista kuten

  • asiointikertojen rajoittamisesta
  • ostettavien alkoholijuomien kappalemäärän rajoittamisesta
  • väkevien alkoholijuomien ostokiellosta
  • täydellisestä myyntikiellosta.

Sopimukseen voi halutessa sisällyttää myös Alkon verkkokaupan. Verkkokaupan osalta asiointikielto on aina täysi myyntikielto.

Sopimus on määräaikainen ja asiakas itse määrittelee sen voimassaolon.

Muu asiointi Alkon myymälässä, kuten alkoholittomien juomien ostaminen tai pullojen palauttaminen myymälän pullonpalautuspisteelle on sallittua myös asiointikieltosopimuksen voimassa ollessa.

Asiointikieltosopimus tukena omalle päätökselle

Asiointikieltosopimuksen voi laatia oman päätöksen tueksi tilanteessa, jossa alkoholin käytön hallinta aiheuttaa haasteita tai alkoholin käyttö ei ole enää omassa hallinnassa.

Asiakas sitoutuu asiointikieltosopimukseen ja sen asettamaan rajoitukseen voimassaoloajaksi. Mikäli Alkon henkilöstö tunnistaa myymälässä asiakkaan, kieltäydytään hänelle myymästä alkoholia sopimuksen rajoituksen mukaisesti.

Aloite tai toive asiointikieltosopimuksen laatimiseksi voi tulla asiakkaan läheiseltä, mutta sopimus laaditaan aina asiakkaan pyynnöstä ja suostumuksella. Poikkeuksena on edunvalvoja, jolla on oikeus laatia asiointikieltosopimus asiakkaan puolesta, myös hänen tahtonsa vastaisesti.

Asiointikieltosopimus voi rajoittaa muistisairaan asiointeja

Asiointikieltosopimuksen voi solmia, vaikka alkoholinkäyttö ei olisi ongelmallista. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi muistisairaan asiakkaan kohdalla, joka saattaa asioida useita kertoja päivässä tai viikossa muistamatta aiempia käyntejään. Sopimusta ei voi laatia asiakkaan tahdonvastaisesti, vaikka hän olisi muistisairas. Jos muistisairaan asioita hoitaa edunvalvoja, on edunvalvojan mahdollista laatia sopimus asiakkaan puolesta.

Sopimus solmitaan myymälässä

Asiointikieltosopimus solmitaan siinä Alkon myymälässä, jota sopimuksen halutaan koskevan.

Sopimus on mahdollista purkaa milloin vain

Asiakas voi halutessaan purkaa asiointikieltosopimuksen milloin vain. Sopimuksen purkaminen tehdään myymälässä. Sopimusta purkaessa asiakkaan tulee täyttää alkoholilain mukaiset ostokelpoisuuden kriteerit, eli asiakas ei esimerkiksi saa käyttäytyä häiritsevästi tai olla selvästi päihtynyt. Sopimus purkautuu purkuilmoituksen allekirjoittamisen jälkeisenä arkipäivänä.

Artikkelin pääkuva: 123RF