Ei tippa tapa – vai? – Alkoholinkäyttö heikentää elimistön puolustusjärjestelmää

Alkoholin säännöllinen sekä myös lyhytaikainen käyttö vaikuttaa heikentävästi elimistön puolustusjärjestelmään. Alkoholinkäytössä vähempi on parempi, erityisesti tässä poikkeustilanteessa.

Korona pyyhkäisi maailman yli ja Suomikin eristäytyi monin tavoin suojellakseen kansalaisiaan ja varmistaakseen tehohoidon riittävyyden. Tehdyt päätökset ja niiden seuraukset näkyvät meidän jokaisen arjessa. Rajoitukset ovat nostaneet pintaan myös keskustelun alkoholista ja sen monista haitoista kotien seinien sisällä. Sen myötä on esitetty alkoholin saatavuuden rajoittamista, jota on myös vastustettu vedoten ihmisten kykyyn päättää järkevästi alkoholinkäytöstään. Väittely on ollut jälleen aika kiivastakin.

Alkoholi heikentää elimistön immuunijärjestelmää

Julkisesta keskustelusta on jäänyt puuttumaan yksi tärkeä näkökulma: jo alkoholin lyhytaikainen, mutta erityisesti säännöllinen käyttö vaikuttaa monilla tavoin heikentävästi elimistön puolustusjärjestelmään. Alkoholi vaikeuttaa kehon immuunijärjestelmän ja esimerkiksi valkosolujen toimintaa.

Lyhytaikaisen alkoholinkäytön haitalliset vaikutukset puolustusjärjestelmään ovat lievempiä ja ohimeneviä. Säännöllisessä käytössä haitat ovat selkeämpiä ja altistavat myös erilaisille vakavillekin tartuntataudeille esimerkiksi keuhkojen immuunipuolustuksen heikentymisen takia. Pitkään on myös jo tiedetty säännöllisen ja liiallisen alkoholinkäytön yhteys riskiin sairastua vakavaan keuhkokuumeeseen.

Viime vuosina on vahvistunut tieto säännöllisen alkoholikäytön ja äkillisen hengitysvaikeusoireyhtymän (ARDS) välisestä yhteydestä. Kyseessä on sama oireyhtymä, josta olemme kuulleet koronan vaarallisuuden yhteydessä. Tarkat syyt, miten alkoholi altistaa oireyhtymälle ovat osittain vielä epäselviä, mutta joidenkin tutkimusten mukaan riski on jopa moninkertainen verrattuna alkoholia käyttämättömiin potilaisiin. Toki myös jokaisen yksilölliset tekijät vaikuttavat lopulliseen riskiin.

Alkoholinkäytön vähentäminen ja lopettaminen vähentävät vakavien oireiden riskiä

Jokaiselle lienee sanomattakin selvää, että nykyisessä tilanteessa on keskeistä huolehtia omasta ja läheisten terveydestä. Olemme saaneet hyviä ohjeita Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:ltä, miten suojaudumme ja suojaamme muita korona-virukselta. Itse toivoisin, että kaikkien muiden toimien lisäksi olisi nyt aika osoittaa, että osaamme käyttää alkoholia vastuullisesti ja pystymme muuttamaan omia alkoholinkäyttötapojamme, jotta voimme vähentää vakavien oireiden riskiä ja huolehtia itsestämme ja läheisistämme. Nyt voisi olla oikea hetki tukea läheisiämme tai ystäviämme tuomitsematta ja syyllistämättä pohtimaan omaa alkoholikäyttöään. Parhaassa tapauksessa alkoholinkäytön vähentäminen tai lopettaminen pienentää yhtä sairastumisen riskitekijää. Yhdessä muutos on helpompi.

Yksi tippa ei varmastikaan tapa, mutta säännöllisesti juotuna tipastakin muodostuu riski. Sen vuoksi tällä hetkellä paras alkoholikäytön ohje lienee: vähempi on parempi!

Kaarlo Simojoki

Kirjoittaja on Suomen suurimman päihdehoitopalveluita tarjoavan A-klinikka Oy:n lääketieteellinen johtaja ja toimitusjohtaja, joka on hoitanut potilaita lähes 20 vuoden ajan nähden alkoholin monet kasvot. Hän toimii myös Helsingin Yliopiston päihdelääketieteen työelämäprofessorina ja on julkisesti ylläpitänyt keskustelua päihteistä ja niihin liittyvistä monista näkökulmista.

Artikkelin pääkuva: 123RF

#nofilter-blogitekstit