#nofilter: Alkuviini, outo lintu vihreässä parvessa

Asiakkaidemme saatavilla on joukko juomatuottajien ympäristötyöhön liittyviä tuotetietoja Vihreä valinta -yhteisnimikkeen alla. Miten alkuviinit päätyivät tähän joukkoon?

Moderni viininvalmistus teknologioineen ja monenlaisine lisä- ja apuaineineen on vuosikymmenien kehityksen myötä tullut pisteeseen, jossa viinialan jätit pystyvät tuottamaan vuodesta toiseen, erästä riippumatta, lähes identtisiä tasalaatuisia viinejä. Vuosikertojen väliset erot ovat näissä tuotteissa pienentyneet olemattomiin. Asiakkaan näkökulmasta nämä tuotteet tietenkin ovat paitsi hinnaltaan edullisempia, tasalaatuisuudessaan hyvin helppoja ja varmoja. Ja toisin kuin elintarvikkeissa, erilaiset viinien lisäaineet eivät aiemmin ole nousseet puheenaiheeksi, sillä ne jäävät kuluttajan kannalta näkymättömiin: ei ole olemassa lainsäädäntöä, joka määräisi alkoholijuomien ainesosien, lisä- ja apuaineiden merkinnöistä tuotepakkauksissa.

Viinintuotannon kokoluokka, jossa apuaineiden käyttö on kaikkein suurinta, on sellainen jossa yhdessä tuotantolaitoksen säiliössä voi olla yli satatuhatta litraa viiniä, ja näitä säiliöitä voi tuotantolaitoksella olla kymmeniä. Joskus tällainen tuotantoerä voi olla vaarassa syystä tai toisesta epäonnistua. Silloin on riskienhallinnan kannalta täysin järkevää käyttää lisä- ja apuaineita, joilla tuotteesta vielä saadaan myyvämpi; tai iso kokonaan pilalle menossa ollut erä voidaan vielä pelastaa. Alalla on laajasti käytössä myös lisäaineita, joilla pystytään tekemään ”huonommistakin rypäleistä ihan kelvollista viiniä”, kuten tuoteviestintäpäällikkömme, Master of Wine Taina Vilkuna toteaa. Lisäaineilla pystytään korjaamaan miltei mitä tahansa viinin ominaisuutta alkaen väristä päättyen suutuntumaan ja lopputuloksena on todennäköisesti tyytyväinen asiakas. Toisaalta, tällaistenkin rypäleiden käyttö lopputuotteeksi on ekologisempaa kuin niiden päätyminen hävikiksi, jolloin kaikki tuotantoon panostettu energia, vesi, ihmistyö ynnä muu menee hukkaan.

Apu- ja lisäaineiden käyttö on tavallista myös pienemmän mittakaavan tuotannossa, lähinnä kun on tarpeen säätää viinin makeutta, alkoholipitoisuutta, hapokkuutta tai säilyvyyttä. Siinä ei ole mitään tuomittavaa. Suurin osa keskikokoisista tuottajista on tässä suhteessa varsin keskivertoja: he käyttävät vain niitä aineita ja sellaisina määrinä mitkä ovat välttämättömiä.

Kaikesta teknologiasta huolimatta monen kuluttajan mielikuvissa kaikki viini yhä on ”luonnollista”. Sehän valmistetaan tuoreesta kasvisraaka-aineesta, ja valmistusprosessi eli käyminen on luonnostakin löytyvä ilmiö. Kuitenkin ehkä edellämainitun megakokoluokan ja äärimmilleen viritetyn tuotannon vastaliikkeenä viinialan sisällä ovat jotkut pienemmät tuottajat ryhtyneet tuottamaan viiniä kuten sitä satoja, jopa tuhansia vuosia sitten valmistettiin. Nämä alkuviinit, joita myös luonnonviineiksi kutsutaan (englanninkielinen nimitys on ’natural wine’), valmistetaan luonnonmukaisin menetelmin ilman lisättyjä kemikaaleja. Viiniköynnökset kasvatetaan ilman synteettisiä torjunta-aineita. Alkuviinien valmistuksessa ei käytetä lisäaineita. Alkuviinituottajien tavoitteena on valmistaa mahdollisimman luonnollista viiniä, joka muistuttaa rypäleen alkuperästä ja luonnollisesta mausta, todellakin ilman moderneja viinivalmistuksen menetelmiä, joilla vaikuttaa lopputulokseen. 

Alkuviineille on yhteistä se, että rypäleet viljellään luomu- tai biodynaamisin menetelmin; sehän suorastaan sisältyy itse tuotteen ”filosofiaan”. Tuottajan ei toisaalta ole pakko sertifioida käyttämäänsä viljelytapaa esim. luomuksi voidakseen nimetä tuotteensa alkuviiniksi. Alko luokittelee tuotteen alkuviiniksi puhtaasti tuottajan ilmoituksen perusteella. Vaikkei niitä koskevaa lainsäädäntöä eikä yhteisiä standardeja ole, päätimme siitä huolimatta näyttää alkuviini-ominaisuuden yhtenä osana tuotteiden ympäristötietoja. Tässä on itse asiassa kyseessä periaatteellinen muutos, sillä muissa tapauksissa Alko on näyttänyt vain sellaisia tuotetietoja joista on olemassa kirjallinen ulkopuolisen tahon antama vahvistus (esimerkkinä vaikkapa luomusertifiointi). Tuotteiden ympäristötuotetietoprojektin alussa pohdimme tätä linjanvetoa pitkään. Lopulta päädyimme siihen, että meille on tärkeää vastata asiakkaidemme yhä kasvavaan tiedontarpeeseen ja hyväksyä entistä laajemmin myös tuottajien itsensä tuottamaa tuoteinformaatiota. Samalla tavalla toimimme vegaanisten tuotteiden suhteen.

Ovatko alkuviinit sinusta kiinnostavia tuotteita niiden ekologisuuden näkökulmasta? Osallistu keskusteluun Alkon sosiaalisen median kanavilla Facebookissa ja Twitterissä.

#nofilter-blogitekstit