Ihminen elää ja kukoistaa suhteessa muihin

Yksinäisyys on paljon yleisempää kuin ajatellaan. Moni meistä on tunnetasolla yksin, vaikka ei ehkä edes huomaa sitä. Toiset ovat fyysisesti lähellä, mutta tuntuu kuin he olisivat jossain kaukana ja tavoittamattomissa.

Kuuluisa psykoterapeutti ja professori Jonathan Shedler kertoi taannoin potilaastaan, joka oli tyytymätön terapiaansa. Potilas ihmetteli, että miksi terapiassa pitää kaikesta tehdä asioiden sijaan aina niin henkilökohtaista. Shedler kertoi katsoneensa olkansa yli ja sitten todenneen potilaalleen: ”Näetkö tässä huoneessa muita kuin me kaksi?”

Tällä toteamuksella Shedler yritti osoittaa, että huoneessa oli kaksi henkilöä ja heidän välinen suhteensa. Terapia perustuu suhteeseen ja sen toimivuuteen, lämpöön ja luottamukseen. Yksikään ihmissuhde ei ole koskaan kahden asian välinen suhde, vaan kahden persoonan välinen suhde. Hyvät ihmissuhteet eroavat ihmisen suhteesta tavaroihin, asioihin tai ajatuksiin.

Ihmissuhteiden pelkistäminen asiatasolle voi kuitenkin tuntua joskus turvallisemmalta. Tunnetasolla asiat eivät kykene hylkäämään tai haavoittamaan meitä ikinä samalla tavalla kuin toinen persoona. Asiat tai esineet eivät rakasta, vihaa tai tee päätöksiä. Meidän on helppo kuvitella, että hallitsemme niitä ja että ne ovat tunnetasolla turvallisia.

Vaalitaan tunnetason yhteyttä

Inhimillinen lämpö, välittäminen ja yhteyden tuottama ilo herättää usein pelkoa, epävarmuutta ja jopa häpeää. Vanhat haavat ja pettymykset nousevat pintaan. Kun olemme tunnetasolla etäällä itsestämme ja toisista, niin pystymme piilottamaan vanhoja tunteita, joita emme ole vielä käsitelleet. Samalla jäämme omissa ihmissuhteissamme ulkopuolelle, etäälle ja ilman sitä mitä ehkä kuitenkin eniten kaipaisimme. Yhteyden luominen ei ole aina helppoa ja vaatiikin usein aikaa.

Ihminen kukoistaa lämpimissä ja aitouteen perustuvissa suhteissa. Kukaan ei ole siinä mielessä oman onnensa seppä. Nyky-yhteiskunnan yksilökeskeisen ajatusmallin rinnalla on hyvä ajatella myös suhdekeskeisesti. Ilman hyviä suhteita meidän kaikkien elämä jää vaillinaiseksi, vaikka olisimme yksilöinä kuinka hyviä ja pystyviä tahansa.

Suhteessa olemisen merkitys on tärkeää nähdä eri elämänalueilla: perheessä, harrastuksissa, töissä tai kaveripiirissä. Tunnetason yhteys on jotain sellaista, mitä ei voi rahalla ostaa tai yhteiskunta ylhäältä päin antaa.

Vaalitaan tätä yhteyttä. Yhdessä. Se on kuin nuotio, joka lämmittää kaikkia sen äärelle kerääntyneitä.

Samuel Salovuori 


Artikkelin pääkuva: Unsplash

Samuel Salovuori

Kirjoittaja Samuel Salovuori työskentelee aikuisten mielenterveyden asiantuntijana Mieli – Suomen Mielenterveys ry:ssä. Hän ajattelee, että lämpimät ja turvalliset ihmissuhteet ovat mielen hyvinvoinnin kulmakiviä.