Kyytiä unihuolille

Alkoholi taitaa olla maailman yleisin ”unilääke”, mutta lääkkeenä se ei toimi, sanoo työkseen uniongelmia ratkova Vera Mäkitalo. Paljon voi kuitenkin tehdä hyvän unen eteen.

Mitkä ovat tyypillisimmät uniongelmat, Vera Mäkitalo? 

On nukahtamisvaikeuksia, herätään yöllä tai liian varhain. Yleensä kyse on vääristä tottumuksista, hankalista elämäntilanteista tai -muutoksista. Vaikka tilanne olisikin jo poistunut, uniongelmat on jääneet. Tilapäiset uniongelmat koskettavat kolmannesta suomalaisista työikäisistä, pitkäaikaiset yhtä kymmenesosaa.  

Mitä hyvä uni vaatii?  

Pitää olla sekä fyysisesti että psyykkisesti kykenevä rentoutumaan riittävästi, ja ollut riittävän pitkään hereillä eli kerryttänyt unipainetta. Hyvä yöuni ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei heräisi kertaakaan yön mittaan. Hyvä unisykli on noin 1,5 h, ja syklien välissä on normaalia heräillä. 

Mitä hyvän unen eteen voisi tehdä?  

Kannattaa esimerkiksi huolehtia säännöllisestä päivä- ja unirytmistä, tarkkailla kofeiinin määrää, pimentää makuuhuone ja rauhoittaa viimeinen tunti ennen nukkumaanmenoa.  

Jos on univaikeuksia, tutkitaan mitkä ovat itsellä unettomuutta ylläpitäviä asioita, ja niitä pyritään muokkaamaan. Unen lääkitys on kuin huonosti kiinnipitävä laastari, se ei auta pitkäkestoisissa uniongelmissa. 

Miten alkoholi vaikuttaa unen määrään tai laatuun? 

Sanotaan että alkoholi on maailman yleisemmin käytetty ”unilääke”. Ihmiset hakevat alkoholista psyykkistä rentoutumista, mutta oikeasti alkoholi on tosi huono unilääke. Se vaikuttaa keskushermoston tasolla. Nukkuminen on pinnallista ja syvän unen laatu heikkenee. Pieninä määrinä alkoholi voi rentouttaa, mutta jo yksi lasillinen saattaa vaikuttaa unen laatuun. 

Mitä vinkkejä ammattilaisena antaisit unen laadun parantamiseksi alkoholinkäytön osalta?  

Itse kunkin on hyvä tiedostaa alkoholin vaikutus yöuneen – seuraavana päivänä ei olla välttämättä skarppeja, vaikkei olisi krapulaakaan. Kannattaa tuntea omat rajansa ja miettiä, mikä on prioriteeteissa ykkönen. Kun alkoholi palaa, sinä et lepää. 

Teksti Teija Laakso, kuva Suvi Elo 

Vera Mäkitalo

Vera Mäkitalo, Mehiläisen työterveyshoitaja.​​​​​​​ 

Mäkitalo on töissä Mehiläisen digipalveluissa tarjoamassa ennaltaehkäisevää hoitoa mielenterveyden ja jaksamisen saralla liittyen esimerkiksi alkoholin käytön vähentämiseen. 

Työkseen uniongelmia ratkova Mäkitalo sanoo olevansa itsekin herkkä nukkuja.

Sinua voisi myös kiinnostaa