Ota oppia lehmistä – juo vettä väliin

Voisiko suomalaiset ottaa vedenjuontiin mallia lehmistä?

Me Suomessa ollaan totuttuja siihen, että laadukasta ja puhdasta vettä saa suoraan hanasta. Kaikkialla maailmassa tilanne ei ole kuitenkaan yhtä kostea ja monissa paikoissa puhtaasta juomavedestä onkin jopa pulaa. Koska kehostamme yli 60 % koostuu vedestä, on sillä valtava vaikutus kehomme toimintoihin. Verestä 95 % on vettä, aivoista 75 %, kun taas iho koostuu 70 % vedestä. Vesi on niin keskeinen osa elämäämme, että jo parin prosentin nestevaje vaikuttaa negatiivisesti hyvinvointiimme. Meillä vettä löytyy yllin kyllin ja on suorastaan typerää kärsiä nestevajeesta. Silti näin tapahtuu, koska yksinkertaisesti unohdamme juoda säännöllisesti.

Hyppy aavikolle

Hypätään hetkeksi aavikolle kamelien maailmaan. Kamelit ovat tunnettuja kyvystään olla juomatta käsittämättömiltä kuulostavia ajanjaksoja. Joidenkin lähteiden mukaan ne pystyvät täysin optimaalisissa olosuhteissa selviämään ilman juomavettä jopa seitsemän kuukautta. Tämä on toki harvinaislaatuista ja kiisteltyä tutkijoiden keskuudessa. Yhtä mieltä ollaan kuitenkin siitä, että kameleilla on poikkeuksellisia kykyjä, joiden ansiosta ne ovat sopeutuneet elämään aavikolla huomattavasti meitä ihmisiä paremmin. Niiden ruoansulatuselimistö on erikoistunut niin, että ne tarvitsevat vain hieman vihreää kasvillisuutta pärjätäkseen. Lisäksi kamelit pystyvät merkittävästi säätämään kehon lämpötilaa hikoilun estämiseksi, joka on erinomainen keino säästää nestettä. Yleisen harhaluulon mukaan ne eivät kuitenkaan varastoi vettä kyttyröihinsä, vaan rasvaa. Kyttyröiden rasva toimii energiavarastona, kun muuta ravintoa ei ole juurikaan saatavilla. Kamelin joutuessa olemaan pidennettyjä aikoja ilman ruokaa ja vettä, vapautuu kyttyrästä rasvaa kamelin elimistöön. Prosessin yheydessä syntyy myös vettä, joka siirtyy kamelin verenkiertoon.

Miten kamelit sitten liittyvät ihmisiin?

No siten, että valitettavasti meillä ihmisillä ei ole kamelin erikoiskykyjä pärjätä juomatta pitkiä aikoja. Asiantuntijoiden mukaan ihminen selviää normaaliolosuhteissa ilman nestettä 3–4 päivää, mutta ääriolosuhteissa, kuten kovalla helteellä, juomattomuus voi aiheuttaa vaaraa jo tunneissa. Näistä faktoista huolimatta juomatottumuksemme ovat liian usein kuin kamelilla: epäsäännölliset. Tämä ei ole optimaalista, eikä edes tarpeellista, koska vettä on usein käden ulottuvilla. Nestevajeen ensioireita ovat esimerkiksi päänsärky, ärtymys, tarkkaavaisuuden lasku, huonovointisuus ja oksentelu. Miksi kärsiä näistä vapaaehtoisesti, jos ongelmaan saisi apua juomalla riittävästi vettä?

Juo säännöllisesti, juo kuin lehmät

Aina edes janon tunne ei ehdi muistuttamaan elimistömme nestetarpeesta. Siksi onkin hyvä luoda itselleen hauskoja mielikuvia muistuttamaan säännöllisten vedenjuontirutiineiden tärkeydestä. Otetaankin kameleiden sijaan mallia vähän kotoisammista eläimistä – lehmistä. Lehmät ovat kovia juomaan. Ne juovat jopa 15–20 kertaa päivässä ja keskimäärin 15 litraa kerralla. Parhaimmillaan lehmä voi juoda jopa 200 litraa vettä päivässä. Nämä määrät ovat ihmisille aivan liikaa ja jopa hengenvaarallisia. Voimme silti ottaa oppia lehmien säännöllisyydestä veden juomisen suhteen. THL:n suositusten mukaisesti aikuisen tulisi juoda 2–3 litraa vettä päivässä. Lehmien esimerkin mukaisesti pääset tähän tavoitteeseen juomalla 1-2 dl vettä, noin 20 kertaa päivässä.

Liikunta lisää nesteen tarvetta

Aktiivinen elämäntyyli ja etenkin urheilu lisäävät merkittävästi nesteen tarvetta. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaankin pitää, että yhtä korkeatehoista urheilutuntia kohden tulisi nauttia yksi litra nestettä. Nestetasapaino vaikuttaa ratkaisevasti urheilijan suorituskykyyn. Paras taktiikka pitää suorituskyky korkealla, keskittyminen kohdallaan ja nestevaje loitolla on nauttia säännöllisesti laadukasta ja puhdasta vettä. Ei pelkästään urheilleissa vaan myös arjessa. Toisin sanoen, et ole kameli, joten muista ottaa välivesi!

Johannes "Hatsolo" Hattunen

Johannes "Hatsolo" Hattunen
Hatsolo eli Johannes Hattunen on Jyväskylästä maailmalle ponnistanut breakdance-mestari ja asenteen ammattilainen loppumattomalla energiapankilla varustettuna. GROW-metodin kehittänyt sekä Training For Warriors -konseptin Suomeen rantauttanut ilopilleri ja motivaattori on rautainen liikunta-alan osaaja, motivaatiopuhuja ja valmentaja. Puheista, valmennuksista ja treeneistä vapauduttuaan Hatsololla on tapana ottaa retkeilyauto alleen ja kadota luonnon helmaan nauttimaan rauhasta. Kaiken edellisen ohella monitaiturimme valmistautuu parhaillaan vuoden 2024 Pariisin kesäolympialaisiin breikissä. Ja kyllä luit oikein, breaking on olympialaji.