Pitkään jatkuneet poikkeusolosuhteet Libanonissa näkyvät myös maan viinintuotannossa

Libanonin turvallisuustilanne on viime vuosina ollut vakaa, mutta hauras. Vastikään julkaistun ihmisoikeusvaikutusarvion mukaan alueen viiniteollisuudessa on vakavia ihmisoikeusrikkomuksia. Olosuhteet Libanonissa ovat poikkeuksellisen haastavat, mutta löydöksiin on suhtauduttava vakavasti ja epäkohtiin on tartuttava.

Libanonin yhteiskunnallinen tilanne on heikentynyt vuonna 2019 alkaneen talousromahduksen seurauksena. Koronaviruspandemia ja Beirutin vuoden 2020 satamaräjähdys ovat pahentaneet talouskriisin vaikutuksia. Lisäksi maassa on monia politiikkaan ja uskontoon liittyviä jännitteitä.

Syyrian konflikti vaikuttaa edelleen maan tilanteeseen. Pakolaisten suuri määrä kärjistää maan yhteiskunnallisia ja taloudellisia ongelmia. YK:n pakolaisjärjestö on rekisteröinyt Libanonissa noin puolitoista miljoona Syyrian konfliktia paennutta pakolaista. Libanonissa asuu noin 200 000 palestiinalaispakolaista. Palestiinalaisleireistä osa on levottomia ja niissä toimii ääriryhmiä. Pakolaisvirta Syyriasta on lisännyt ahtautta ja jännitteitä.*

Libanonilla on pitkä historia viinintuotantoalueena

Libanon on yksi maailman vanhimpia viinintuotantoalueita, joka oli aikoinaan avainasemassa viinin ja viininviljelyn levittämisessä koko Välimeren alueella. Maassa tuotetaan nykyisin noin 7 miljoona litraa viiniä vuosittain, josta suurin osa Bekaanlaakson alueella maan itäosissa. 

Libanonilaisilla viineillä on kulttuurihistoriallisesti kiinnostava kattaus Alkon valikoimissa. Libanonilaisia tuotteita löytyy Alkon verkkokaupasta noin 30, jotka ovat pääasiassa puna-, valko- ja roseeviinejä. 

Ihmisoikeusvaikutusarviointi kertoo karua kieltä alueen arkitodellisuudesta

Norjan alkoholimonopoli Vinmonopolet on teettänyt ihmisoikeusvaikutusarvion alueen viiniteollisuudesta yhdessä Beirutissa toimivan konsulttiyrityksen, Economic Development Solutionsin (EDS), kanssa. Raportin tavoitteena oli arvioida ihmisoikeusvaikutuksia viinin hankintaketjussa, tunnistaa negatiivisten vaikutusten juurisyitä, ja esittää suosituksia riskinhallintaan ja ennaltaehkäisyyn. 

Kenttätutkimukseen sisältyi henkilöhaastatteluja kahdeksalla eri libanonilaisella viininvalmistamolla. Lisäksi raportissa hyödynnettiin vapaaehtoisten puhelinhaastattelujen kautta saatua tietoa. Tiedonkeräys tehtiin vuoden 2023 kesän ja syksyn aikana.

Raportissa tehtiin löydöksiä pakkotyöstä, alhaisista palkoista, lapsityövoiman käytöstä, terveys- ja turvallisuusriskeistä työpaikalla ja sen ulkopuolella, yhdistymisvapauden ja oikeussuojan puuttumisesta, seksuaalisesta häirinnästä ja sukupuoleen perustuvasta syrjinnästä. 

Libanonin maataloustoimialan erityispiirteitä on muun muassa se, että maataloussektorille ei ole olemassa kattavaa työlainsäädäntöä, ja esimerkiksi minimipalkkaa ei ole alalle määritelty. Palkat voivat olla hyvinkin alhaisia. Libanonissa on paljon syyrialaisia pakolaisia, joista moni työskentelee kausityöläisenä maataloussektorilla. Kausityöntekijät ovat haavoittuvassa asemassa, ja erityisesti naisten asema on heikko. 

Monet syyrialaiset asuvat telttakylissä, joissa yhteisön keskeisiä vaikuttajia ovat Shawishit. He ovat yleensä Syyrian kansalaisia, jotka hallitsevat ja valvovat monia elämän osa-alueita telttakylissä, mukaan lukien yhteisön työnvälitystä. 

Libanonin tilanne vaatii pitkäjänteisiä toimia

Olosuhteet Libanonissa ovat poikkeuksellisen haastavat, mutta löydöksiin on suhtauduttava vakavasti ja epäkohtiin on tartuttava. Paikallisen regulaation puutteet vaikeuttavat korjaavien toimenpiteiden tekemistä, ja muutokset vaativat tiivistä kommunikointia, osaamisen kehittämistä ja yhteystyötä hankintaketjun toimijoiden välillä. Seurannan tulee olla aktiivista. 

Libanonin talous on vuodesta 2019 saakka ollut vapaassa pudotuksessa, ja maassa vallitsee monisyinen ja pitkittynyt humanitäärinen ja taloudellinen kriisi yhdistettynä energian ja ruuan hintojen nopeaan nousuun. Yli 2,5 miljoonaa ihmistä tarvitsee kipeästi apua elämisen perustarpeiden täyttämiseen. Libanonin viinitoimiala on kriisin keskellä osoittautunut sitkeäksi ja vakaaksi rauhanrakentajaksi ja toimeentulon turvaksi haasteistaan huolimatta. 

Vinmonopoletin mukaan tilanne alueella vaati pitkäjänteisiä toimia. Tulevien kuukausien aikana on osallistettava hankintaketjun toimijat ja paikalliset sidosryhmät, luotava yhteinen suunnitelma ja priorisoitava toimenpiteet. Vain siten voidaan varmistaa toimenpiteiden pitkäaikaiset positiiviset vaikutukset. Myös Alko on yhteydessä tavarantoimittajiinsa, ja seuraa tilannetta yhdessä Pohjoismaisten alkoholimonopolien kanssa.

Vinmonopoletin ja Economic Development Solutionsin raportti julkaistiin 15.4.2024. Sen voi lukea Vinmonopoletin verkkosivuilta.

*Suomen Ulkoministeriön verkkosivut 

vastuullisuusasiantuntija Hanna Kangasaho

Hanna Kangasaho

Kirjoittaja Hanna Kangasaho työskentelee Alkossa vastuullisuusasiantuntijana, erityisenä intohimonaan sosiaalinen vastuu ja ihmisoikeudet Alkon hankintaketjussa. Hanna on mukana pohjoismaisessa monopoliyhteistyössä sosiaalisen vastuun työryhmässä, ja vastaa erilaisista osaamisen kehittämisen ja monitoroinnin toimenpiteistä alkuperämaissa.

#nofilter-blogitekstit