#nofilter: Raskaana töissä Alkossa

Aloittaessani työt Alkossa helmikuussa 2014 panimotuotteiden tuotepäällikkönä, olin raskauteni vuoksi välittömästi työsuojeltu maistamisesta.

Tuotepäällikkönä olen mukana alkoholijuomien pruuvauksessa, eli maistamisessa, vähintään kaksi kertaa viikossa. Aloittaessani työt Alkossa helmikuussa 2014 panimotuotteiden tuotepäällikkönä, olin raskauteni vuoksi välittömästi työsuojeltu maistamisesta.

Tuotteita arvioi säännöllisesti yli 20 alkolaisen joukko, joista kymmenkunta aktiivisinta pruuvaa kahtena-kolmena päivänä viikossa. Tämä onkin työnantajani päättämä maksimimäärä, sillä vaikka maistettavat, arvioitavat suulliset syljetään pois, useamman tunnin viikossa kestävä ja vuosia jatkuva altistuminen katsotaan mahdolliseksi työterveysriskiksi. Alkoholin tiedetään lisäävän myös syöpäriskiä, ja alkoholijuomat vaikuttavat suun terveyteen happamuutensa ja sokeripitoisuutensa kautta.

Olen kokenut helpommaksi käyttää alkoholittomia tuotteita ollessani raskaana ja myös sen jälkeenkin. Aamupalaani ovat kuuluneet niin foolihapot, monivitamiinivalmisteet kuin muut tervettä kehitystä edistävät ruuat. Ensimmäisillä neuvolakäynneillä neuvolan Maija kiinnostui heti työstäni Alkossa ja sain vastata alkoholin nauttimista koskeviin kysymyksiin. Maijan kanssa keskustelimme siitä, ettei turvallista alkoholin nautintorajaa tiedetä. 

Omaa alkoholin käyttöäni lasteni seurassa pohdin jo ennen heidän saamistaan, kun olin mukana vuosia sitten Alkon aluetoimistolla vastuullisuuskeskustelussa. Tämän keskustelun vetäjä heitti ilmoille: "Mitä positiivista muistat omien vanhempiesi alkoholin käytöstä?" Meidän perheellä on yhteiset mielipiteet siitä millaisiin tilaisuuksiin lapsemme otamme mukaan ja mikä on sopivaa alkoholin käyttöä lasten seurassa.

Johanna Varjonen
tuotepäällikkö 

#nofilter