Tärkeintä on, että kaikilla on mahdollisuus harrastaa sitä lajia, josta tykkää

Minusta olisi hyvä, että Suomessa olisi nykyistä enemmän erityisjoukkueita eri lajeissa. Mutta sen lisäksi on hyvä, jos on mahdollista pelata erilaisissa höntsäporukoissa. Minä esimerkiksi pelaan salibandya erkkajoukkueemme lisäksi miesten 6-divarijoukkueessa. 

Salibandyn lisäksi pelaan jalkapalloa erityisfutiksen SM-sarjassa Lahden FC Kuusysissä. En kuitenkaan käy treeneissä Lahdessa asti, kun asun Vantaalla, vaan osallistun vain turnauksiin. Treenaan jalkapalloa eri höntsäporukoissa pääkaupunkiseudulla, että pelivire pysyy kunnossa.

Aina ei tarvitse olla niin tarkkaa, että ketkä voivat pelata missäkin joukkueessa. Varsinkin jos on tarkoitus vain harrastaa ja vähän pelailla. Monesti samaan joukkueeseen mahtuu aivan hyvin eri ikäisiä pelaajia ja voi olla vähän erilaista vammaakin.

Meillä loppui aiemmassa salibandyjoukkueessa Vantaalla toiminta vuonna 2019, kun meidän erkkajoukkueen valmentaja lopetti. Me pelaajat siirryttiin pelaamaan Tuusulan Tulikettuihin.

Olin pelannut siellä yhden kauden, kun meidän joukkueenjohtajamme kysyi minulta, haluaisinko alkaa joukkueen valmentajaksi. Se tuli kyllä yllätyksenä. Muut pelaajat olivat ehdottaneet minua, kun olen aina paikalla treeneissä.

Olin halunnut valmentaa jo aiemmassakin joukkueessa, mutta silloin minua ei huolittu valmentajaksi.

Olen nyt valmentanut Tuliketuissa kaksi vuotta. Meillä on nykyään kolme ryhmää, ja minä valmennan niistä kahta. Lisäksi pelaan ja olen myös joukkueenjohtaja samassa joukkueessa. Siinä on välillä aika paljon hommaa, mutta mitäpä sitä ei rakkaan lajinsa eteen tekisi.

 

Alko haluaa yhteistyöllä tukea ja edistää Paralympiakomitean urheiluseuraverkoston ja muun toiminnan tukemista. Yhteistyöllä on tärkeää tuoda esiin yhdenvertaisuutta seuratoiminnassa ja kannustaa seuroja avaamaan ovensa kaikenlaisille liikkujille. Vuonna 2023 Alko on mukana jakamassa Vuoden Yhdenvertaisin seura -stipendejä kolmessa kategoriassa: yhdenvertaisuus kilpaurheilussa, yhdenvertaisuus harrastetoiminnassa sekä yhdenvertaisuus seuran ohjaaja- ja johtotehtävissä.

Kuvituskuva: Unsplash

Janne Savolainen

Janne Savolainen on 31-vuotias vantaalainen Special Olympics -urheilija. Pelaamisen lisäksi hän on valmentaja ja joukkueenjohtaja salibandyn erityisryhmäjoukkueessa Tuusulan Tuliketuissa.

#nofilter-blogitekstit