Tuotteiden alkulähteillä – vastuullisuusvierailuilla Etelä-Espanjassa

Lempeä välimerellinen tuulahdus ja sen tuoma tuoksu toivottavat minut tervetulleeksi astuessani ulos lentokoneesta Valenciassa. Olen täällä testaamassa Alkon uutta Sustainability visit -toimintamallia, jonka tarkoituksena on lisätä ymmärrystämme viinintuottajien vastuullisuustekemisistä.

Matkaamme viikon aikana noin 300 kilometrin matkan Valencian maakunnan pohjoisosista etelään Murciaan. Matkaseuranani on Diego Martinez, Bureau Veritaksen espanjalainen vastuullisuuskonsultti. Hän vastaa  pääosin vierailujen agendasta ja sujumisesta. Hän toimii lisäksi tulkkinani, ja osoittautuu kelpo juttukaveriksi automatkoilla. 

Vastuullisuusvierailuilla tarkastellaan sosiaalisen vastuun perusarvoja, kuten työntekijöiden työolosuhteita. Tarkastelemme myös toimialan kannalta merkityksellisimpiä ympäristövastuun osa-alueita, esimerkiksi vedenkulutusta tai uusiutuvan energian hyödyntämistä. Näiden lisäksi kartoitamme alueellisia kehitystarpeita, joiden perusteella voimme suunnitella mahdollisia tulevia vastuullisuustoimenpiteitä.

Sadonkorjuu vaatii paljon työntekijöitä

Vierailemillamme alueilla viiniä tuotetaan monesti cooperatiiveissa eli osuuskunnissa. Kylien ja alueiden rypäleviljelijät ovat usein pientuottajia, jolloin on järkevää yhdistää voimat. Vierailuni aikana sadonkorjuu on kuumimmillaan ja viinitilat elävät vuoden kiireisintä aikaa. Parhaimmillaan rypäleitä keräävät koko suku sekä kaikki kynnelle kykenevät kyläläiset, joita kutsutaan talkoisiin sosiaalisen median avulla ja jopa megafoneilla. Ulkopuolistakin työvoimaa tarvitaan, jotta kaikki rypäleet saadaan ajoissa talteen. Uutisista olemme voineet lukea Pohjois-Afrikasta tulevista siirtolaisvirroista, joiden vastaanottopaineissa Etelä-Euroopan valtiot ovat. Väliaikaiselle ja paperittomalle työntekijälle maksetaan usein huonoa palkkaa ja he tekevät monin verroin enemmän työtunteja kuin lain mukaan olisi sallittua.

Ilmastonmuutos uhkaa viininviljelyä myös Espanjassa

Muutama viikko sitten tämä alue kärsi pahimmista vesisateista ja tulvista lähes vuosisataan. Parin päivän aikana vettä satoi puolen vuoden edestä. Valtavien vesimassojen kuivuneista uomista näkyy edelleen jälkiä, ja joitakin tienpätkiä korjataan vieläkin. Laaksojen pohjukoilla olevilla pelloilla lilluu mutavesilampia. Sadonkorjuu keskeytyi monessa paikassa viikoksi, mutta rypälesatoon ja rypäleiden laatuun sateet vaikuttivat onneksi pelättyä vähemmän.


Rankkojen sateiden vaikutukset rypäleiden laatuun jäivät vähäisiksi.

Yleisesti ilmastonmuutos näkyy täällä kuumempina kesinä ja tulvien kaltaisina ääri-ilmiöinä. Näillä alueilla yleisesti viljeltävät rypälelajit kuten monastriel, cabernet sauvignon, garnacha tintorera, bobal ja tempranillo ovat sietäneet ilmastoa, mutta uusia rypälelajikkeita saatetaan ilmasto-olosuhteiden muuttuessa tarvita täälläkin. Ilmastokriisiä ehkäisevissä toimenpiteissä on otettu suuri askel kuluneen vuoden aikana, kun veromuutoksen myötä aurinkoenergian hyödyntäminen on yleistynyt. Ajaessamme läpi kumpuilevan maiseman, siintää horisontissa myös pitkä rivi tuulivoimaloita.

Palaute ohjaa tarvittaessa korjaustoimenpiteisiin

Opimme vierailujen aikana paljon paikallisen vastuullisuustyön tämän hetkisestä tasosta. Laittomiin siirtolaisiin emme tällä kertaa törmänneet. Tavallista kuitenkin oli, että sadonkorjuuaikaan työaikoja venytetään yli lain salliman viikkomäärän. Myös työterveyteen ja -turvallisuuteen liittyvät havainnot tuotantolaitoksissa olivat yleisiä. Sellaisia ovat esimerkiksi puutteet työntekijöiden suojavarustuksessa ja tuotantolaitosten paloturvallisuudessa. Jokainen tuottaja saa raportin tekemistämme havainnoista ja listan ehdotetuista korjauksista. Korjaustoimenpiteiden toteutumista seurataan yhteistyössä Alkon tavarantoimittajien kanssa. Lisäksi vastuullisuusvierailujen perusteella pohdimme, onko alueelle jatkossa tarpeen kohdentaa esimerkiksi tuottajille suunnattuja koulutuksia tai amfori BCSI:n auditointeja.

Viikko on ohi ja olen rättiväsynyt, mutta kuitenkin tyytyväinen vierailujen antamaan oppiin. Vaikka viininviljelyllä on Espanjassa pitkä historia, on vastuullisuuden saralla silti kirittävää. Työntekijöiden olosuhteet näyttivät päällisin puolin olevan kunnossa, mutta pintaa raapaisemalla havaitsee järjestelmällisyydessä kuitenkin puutteita. Kuluttajan näkökulmasta katsottuna toivoisin lisäksi edelleen panostuksia ympäristöystävällisyyteen kuten pakkausmateriaaleihin ja energiankäyttöön.

Välimeren kirkas aurinko on päivettänyt hennosti kalpeita kasvojani, olen osaltani saanut nauttinut vuoden viimeisistä lämpimistä auringonsäteistä. On aika pakata sandaalit, nostaa takinkaulusta ja palata kotimaan kirpeään syksyyn.

Hanna Kangasaho

Kirjoittaja on Alkon vastuullisuusasiantuntija Tuotteet ja ostot -yksikössä.

Artikkelin pääkuva: Sadonkorjuuväkeä Fonte de la Figueran kylän lähistöllä
Artikkelin kuvat: Hanna Kangasaho

#nofilter-blogitekstit