
Yksinäisyydellä ja alkoholin käytöllä on yhteys – ja juuri siksi Alko on mukana Perjantaipuhelimessa
Perjantaipuhelin on uusi HelsinkiMission palvelu, johon yksinäisyyttä kokeva voi soittaa viikonlopun edellä matalalla kynnyksellä. Sen tavoitteena on ennaltaehkäistä ja vähentää pitkäkestoista ja haitallista yksinäisyyttä. Perjantaipuhelin on tarkoitettu täysi-ikäisille yksinäisyyttä kokeville, erityisesti aikuisille miehille, jotka harvoin hakevat apua yksinäisyyteen. Perjantaipuhelin ei tarjoa ammattiapua, vaan toimii vapaaehtoisvoimin. Tarkoitus on kohdata toinen ihminen tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin.
Yksinäisyyttä torjutaan teoilla
Alkon 90-vuotisjuhlavuonna alkolaisilla on mahdollisuus tehdä palkallista vapaaehtoistyötä. Yhtenä vapaaehtoistyön muotona osa henkilöstöstä vastaa Perjantaipuhelimeen ja tarjoaa keskusteluseuraa yksinäisyyttä kokeville.
Alkon myyjien työpäivät koostuvat kohtaamisista arjessa ja näemme, miten merkityksellistä inhimillinen kanssakäyminen on monille asiakkaille. Sosiaalisuutta pidetään helposti itsestäänselvyytenä, vaikka se luodaan teoilla, jotka tuovat hyvää oloa itselle ja muille. Kokemukset arkisista kohtaamisista ovatkin madaltaneet alkolaisten kynnystä lähteä tekemään yhdessä hyvää. On ollut hieno huomata, miten yksinäisyydestä on kahdessa vuodessa kasvanut meille alkolaisille teema, johon aidosti haluamme yhdessä vaikuttaa.
Perjantaipuhelu – jokainen voi kysyä mitä kuuluu
Kun kaksi vuotta sitten valitsimme yksinäisyyden ja sen ennalta ehkäisemisen vastuullisuuden pääteemaksi, olimme uuden edessä. Haimme yhdessä kumppaneidemme kanssa tapaa, jolla Alko voisi puhua yksinäisyydestä. Tehtävä ei ollut helppo. Pikkuhiljaa muodostimme kuitenkin punaisen langan työllemme: Apu yksinäisyyteen ei löydy Alkon hyllystä, vaan yhteydestä toiseen ihmiseen.
#perjantaipuhelusta tuli symboli yksilön mahdollisuudelle vaikuttaa toisen ihmisen yksinäisyyden kokemukseen. Jokainen meistä voi huomioida läheisiä katsomalla silmiin, kysymällä mitä kuuluu, pysähtymällä hetkeksi. Me kaikki olemme osa ratkaisua. Yksinäisyydestä voi olla vaikea päästä, mutta niin kuin ongelmalliseen alkoholinkäyttöön, voi yksinäisyyteenkin vaikuttaa. Perjantaipuhelusta luotu Perjantaipuhelin tuntuu oikealta suunnalta. Viestinnällisestä symbolista tuli konkreettinen palvelu, jolla lievennetään yksinäisyyttä.
Yksinäisillä humalajuominen yleisempää
Vuonna 2021 Yliopistonlehtori Nelli Lyyra Jyväskylän yliopistosta toteutti Alkon rahoittamana Yksinäisyys ja alkoholi -tutkimuksen, jossa tarkasteltiin yksinäisyyden kokemisen ja alkoholinkäytön yleisyyttä sekä niiden välistä yhteyttä. Tutkimustuloksen mukaan alkoholia käytetään apukeinona etenkin negatiivisten tunteiden hallinnassa ja yksinäisillä humalajuominen on yleisempää. Toistuvasti yksinäiseksi itsensä kokevat joivat muita useammin unohtaakseen huolensa, helpottaakseen masentuneisuuttaan tai hermostuneisuuttaan ja päästäkseen irti työstressistä. Alko tekee ja tukee toimenpiteitä alkoholihaittojen ennaltaehkäisemiseksi. Yksinäisyyden ennaltaehkäisy vähentää myös alkoholihaittoja.
Tarvitsetko apua yksinäisyyteen?
Perjantaipuhelimessa vastataan yksinäisyyttä kokevien puheluihin joka perjantai klo 17–19 numerossa 09 2312 0390. Soittamisen hinta määräytyy kuluttajan liittymäsopimuksen perusteella (pelkkä pvm/mpm).
Ammatillista apua ja tukea haitalliseen alkoholinkäyttöön tai ahdistavaan yksinäisyyteen on tarjolla mm. Mieli ry:n Kriisipuhelimessa 09 2525 0111 sekä verkkosivulla www.helsinkimissio.fi/yksinaisyys.
Marja Aho
Marja Aho työskentelee Alkossa vastuullisuuspäällikkönä. Vastuullisuuspäällikön työnkuvaan kuuluu mm. vastuullisen hankinnan toimintamallin kehittäminen yhteistyössä kansainvälisten ja kotimaisten sidosryhmien kanssa. Kirjoittajalla on pitkä kokemus sidosryhmädialogista kansainvälisessä kontekstissa.