Palvelut anniskelua harjoittavalle toimijalle

Ravintola-, kahvila- ja cateringyrittäjien sekä tapahtumajärjestäjien on mahdollista tehdä anniskeluluvan varaisia ostoksia Alkon myymälöistä tai verkkokaupasta anniskelulupanumeron avulla. Tiedot tehdyistä myymälä- tai verkkokauppaostoksista siirtyvät molemmilla ostotavoilla automaattisesti Valviralle tiedoksi.

Yleistä anniskeluluvan hankinnasta

Yli 2,8 % alkoholijuomien anniskelu on luvanvarainen elinkeino. Ennen anniskelun aloittamista yrityksesi tarvitsee anniskeluluvan aluehallintovirastolta. Anniskelulupa on anniskelupaikka- ja elinkeinonharjoittajakohtainen ja se myönnetään toistaiseksi tai määräajaksi.

Lue anniskeluluvan hankinnasta lisää Valviran sivulta.

Asioiminen Alkon verkkokaupassa

  1. Tieto anniskeluluvasta tulee Valviralta. Kun yrityksesi rekisteröityy verkkokauppaan, järjestelmä hakee Y-tunnuksen perusteella Valvirasta tiedon mahdollisesta anniskelulupanumeroista. 
  2. Anniskelulupanumerolle kohdistaminen. Yritystilille kirjauduttuasi voit valita, tilataanko juomat yrityksen omaan käyttöön vai kohdistetaanko osto anniskelulupanumerolle. Mikäli yritykselläsi on useampia voimassa olevia anniskelulupia, voit valita mille osto kohdistuu.
  3. Automaattinen raportointi Valviralle. Anniskelulupanumerolla verkkokaupasta tehdyt ostokset raportoituvat automaattisesti Valviralle tiedoksi.
  4. Anniskeluluvan paikkakohtaisuus. Huomioithan, että anniskelulupa on paikkakohtainen, ja toimitamme verkkokaupan tuotteet aina anniskeluluvassa mainittuun osoitteeseen.

Jos anniskeluun käytetyistä tuotteista halutaan raportoida erikseen, se onnistuu Valviralle ilmoittamalla.

Lue lisää verkkokaupasta.

Asioiminen Alkon myymälässä

Tieto anniskeluluvan varaisista ostoksista siirtyy Valviralle, kun kerrot anniskelulupanumerosi myymälässä asioidessa. Maksutapoina myymälöissä toimivat myymälän normaalit maksutavat. Anniskeluasiakkaiden tiedot sisältävät yritysasiakaskortit ovat poistuneet käytöstä, eikä ostoksia 18.5.2020 alkaen voi myymälässä tehdä laskulle. Lue lisää

Asiakaspalvelu
asiakaspalvelu@alko.fi
p. 020 692 772 (pvm/ppm)

Valvira
Anniskelun lupa- ja valvonta-asiat