Alkoholin kalorit – mitä vahvempi ja makeampi juoma, sitä enemmän energiaa

Tiesitkö, että suurin osa alkoholijuomien energiasta tulee alkoholista? Alkoholi sisältää kaloreita lähes yhtä paljon kuin rasva: yhdessä grammassa alkoholia on energiaa 7 kcal. Alkoholin kalorit koostuvat alkoholista ja juoman sisältämästä sokerimäärästä. Mitä vahvempi ja makeampi juoma, sitä enemmän siinä on energiaa.

Alkoholittomat juomat, esimerkiksi alkoholittomat viinit, oluet, siiderit ja alkoholittomat drinkit eli mocktailit ovat huomattavasti kevyempiä vaihtoehtoja kuin vastaavat alkoholilliset juomat. Alkon valikoiman juomien energiamäärät löydät helposti verkkokaupan tuotetiedoista.

Eri alkoholijuomien kalorit vertailussa

Juomien kalorimäärät voivat vaihdella suuresti saman tuotekategorian sisällä esimerkiksi eri punaviinien tai oluiden kesken. Erot johtuvat juomien eri alkoholipitoisuuksista sekä vaihtelevasta sokerin määrästä. Alla olevasta taulukosta löydät eri tuotekategorioiden keskimääräiset energiapitoisuudet. Helppo muistisääntö on: mitä vahvempi ja makeampi alkoholijuoma, sitä enemmän siinä on kaloreita.

Tuotekategoria Energiapitoisuus (kcal/dl/10cl)
Punaviinit 70–90
Roseeviinit 60–80
Valkoviinit 60–90
Kuohuviinit ja samppanjat 60–90
Jälkiruokaviinit, väkevöidyt ja muut viinit 70–180
Oluet 40–110
Siiderit 30–60
Juomasekoitukset, esim. lonkerot 30–90
Vodkat ja maustamattomat viinat 170–280
Ginit ja muut maustetut viinat 160–280
Rommit 200–270
Konjakit 220–230
Brandyt, armanjakit ja calvadosit 200–240
Viskit 220–340
Liköörit ja katkerot 160–380

Alkoholin kalorit saattavat yllättää, ja päivän aikana kertyvä energiamäärä voi moninkertaistua alkoholin energiamäärän myötä.

Alkoholijuomien kalorit vertailussa
Esimerkkejä eri juomista ja niiden sisältämistä kalorimääristä.

Viinin kalorit – alkoholittomissa viineissä on vähemmän energiaa, mutta paljon makua

Alkoholittomat viinit ovat makumaailmaltaan tyypillisesti kevyitä ja makeita, sillä niiden makua tasapainotetaan sokerilla. Tästä huolimatta alkoholittomat viinit sisältävät suhteellisen vähän energiaa verrattuna alkoholipitoisiin viineihin.

Punaviinin kalorit

12,5-14,5 % alkoholia sisältävässä punaviinissä on tavallisesti noin 70-80 kilokaloria desilitraa kohden. Alkoholittomissa punaviineissä kaloreita on vain 10-20 kcal desilitraa kohden. Ero alkoholittoman ja alkoholillisen viinin kalorimäärän välillä voi olla suurempikin, sillä joissakin punaviineissä on 17 % alkoholia, joka nostaa energiamäärää 100 kilokaloriin desilitraa kohden.

Punaviinin kalorit
Kuinka paljon kaloreita on punaviinissä? Luvut ovat esimerkkejä.

Valkoviinin kalorit

Tavallinen kuiva tai puolimakea valkoviini, jossa on 12,5–13,5 % alkoholia, sisältää noin 70–80 kilokaloria desilitraa kohden. Samassa määrässä alkoholitonta valkoviiniä on kaloreita vain noin 10 kcal, vaikka sokeria olisikin puolimakean viinin verran.

Valkoviinin kalorit
Kuinka paljon kaloreita on valkoviinissä? Luvut ovat esimerkkejä.

Kuohuviinin kalorit

Yleisesti 10-13,5 % alkoholia sisältävän kuohuviinin ja samppanjan kalorimäärä on tavallisesti 70-80 kilokaloria desilitraa kohden. Alkoholittoman kuohuviinin kalorit ovat yleensä vain noin puolet alkoholillisen juoman kaloreista, 20-40 kilokaloria desilitraa kohden. Alkoholittomiin valkoviineihin verrattuna alkoholittomat kuohuviinit sisältävät enemmän sokeria, joka nostaa alkoholittomien kuohuviinien kalorimäärää.

Siiderin ja oluen kalorit

Desilitrassa siideriä, jossa on alkoholia 4,5 %, on kaloreita noin 60 kcal, kun alkoholittomassa siiderissä on vastaavasti kaloreita vain noin 10 kcal.

Vaalea lagerolut, jossa on 5,2 % alkoholia, sisältää noin 40 kcal desilitraa kohden, kun sama määrä alkoholitonta lageria sisältää ainoastaan 20 kcal.

Oluen kalorit
Kuinka paljon kaloreita on oluessa? Luvut ovat esimerkkejä.

Alkoholi ja kalorit – vinkit keventämiseen

Alkoholi on yksi merkittävimmistä syistä suomalaisten lihomiseen. Keventäminen on hyvä aloittaa kiinnittämällä huomiota kerralla nautittavien alkoholiannosten määrään, alkoholin käyttötiheyteen ja vaihtamalla alkoholijuomat alkoholittomiin juomiin. Jo pienet muutokset auttavat painonhallinnassa ja parantavat terveyttä. Lue lisää alkoholin haitoista ja alkoholisairauksista.

Alkoholi voi vaikuttaa painon kertymiseen myös epäsuorasti. Alkoholi lisää ruokahalua, saattaa muuttaa ruokailuaikoja epäsäännölliseksi ja vähentää liikkumista (lähde: Päihdelinkki). Näillä kaikilla on merkitystä painonhallinnan kannalta.

Laadukkaiden matala-alkoholisten ja alkoholittomien juomien ansiosta ruoan ja juoman maukkaista yhdistelmistä ei tarvitse tinkiä. Kurkkaa vinkit ruokien ja alkoholittomien juomien makujen yhdistämiseen.