Moderniserade traditionsrecept

Traditionsrecept kan fungera som bro mellan olika generationer i en släkt. Finlands 100-årsjubileum till ära kan vi alla gräva fram gamla traditionsrecept, anpassa dem till dagens värld och kanske bidra till att skapa nya traditionsrätter.

Finlands läge mellan öst och väst har i hög grad påverkat vår matkultur. Samhällsförändringarna, levnadsstandardens utveckling, de internationella kontakterna och turismen har fört in en lång rad nya livsmedel och maträtter i vår kultur. Intresset för matlagning och matens ursprung ökar dag för dag. Vi skapar nytt av gammalt och vi modifierar traditionsrecept så att de rimmar med vår hektiska vardag – ibland är bevekelsegrunden ren och skär lättja. Många nya innovationer så som växtproteinprodukter och förbehandlade vegetabilier har gjort matlagningen snabbare och lättare.

Projektet Vi äter tillsammans föder nya traditioner

Vardagens val och matlagningen i hemmen bidrar till att utveckla och förnya våra mattraditioner. Morgondagens traditioner skapas genom kreativt och fördomsfritt experimenterande. Vår matkultur influeras av trender och smaker från övriga världen som vi djärvt kan kombinera med våra egna maträtter.  Syftet med projektet Vi äter tillsammans, som ingår i programmet för Finlands 100-årsjubileum, är bland annat att föda ett fenomen som består långt in i framtiden.  

Gemensamma måltider, trevlig samvaro vid matbordet, spännande smakupplevelser och intressanta historier ger upphov till nya mattraditioner. Vår matkultur uppmärksammas på den finska kulturens dag, Kalevaladagen, som också är den finländska matkulturens dag. 

Modifierade traditionsrecept

Genom val av nya råvaror, nya tillredningssätt och modifierad servering kan många traditionsrätter moderniseras och anpassas till dagens behov och önskemål.  

Etiska värderingar i kombination med hälso- och miljömedvetenhet har fått många finländare att öka andelen vegetabilier i kosten. Varför inte ersätta riset eller potatisen i karelska piroger med batat eller rödbeta? Pulled havre och härkis (malda bondbönor) ersätter kött och lämpar sig utmärkt som ingrediens i bland annat kållåda (kålpudding). Tavastländsk surmjölksost (piimäjuusto) kan med fördel smaksättas med vilda grönsaker, nässlor och kirskålsskott.  

Föredra hållbart fångad fisk från närbelägna sjöar, och ät dem med måtta. Varför inte använda självmetad mört som ingrediens i savolaxisk kalakukko? Karelsk stek, som är en festrätt från södra Karelen, kan göras underbart mör genom att följa köksmästarnas råd och tillaga köttet enligt vakuummetoden sous vide. Långkokad korngrynsgröt med anor från södra Österbotten kan serveras i trendiga skålar och garneras med exempelvis granola, frukt och bär. Mikrobryggeriernas specialöl rimmar utmärkt med svartbröd från skärgården.

Många gamla traditionsrätter har mycket att ge: Låt matkulturen blomstra i köket och tillred till exempel en läcker härkis-kållåda eller karelska batatpiroger! 

Text och recept Katri Schröder, dryckesförslag Taina Vilkuna, foto Otavamedia/Seppo Saarentola & Stiftelsen för främjande av finländsk matkultur, ELO / Laura Riihelä