Finlands läge mellan öst och väst har i hög grad påverkat vår matkultur. Samhällsförändringarna, levnadsstandardens utveckling, de internationella kontakterna och turismen har fört in en lång rad nya livsmedel och maträtter i vår kultur. Intresset för matlagning och matens ursprung ökar dag för dag. Vi skapar nytt av gammalt och vi modifierar traditionsrecept så att de rimmar med vår hektiska vardag – ibland är bevekelsegrunden ren och skär lättja. Många nya innovationer så som växtproteinprodukter och förbehandlade vegetabilier har gjort matlagningen snabbare och lättare.
Projektet Vi äter tillsammans föder nya traditioner
Vardagens val och matlagningen i hemmen bidrar till att utveckla och förnya våra mattraditioner. Morgondagens traditioner skapas genom kreativt och fördomsfritt experimenterande. Vår matkultur influeras av trender och smaker från övriga världen som vi djärvt kan kombinera med våra egna maträtter. Syftet med projektet Vi äter tillsammans, som ingår i programmet för Finlands 100-årsjubileum, är bland annat att föda ett fenomen som består långt in i framtiden.
Gemensamma måltider, trevlig samvaro vid matbordet, spännande smakupplevelser och intressanta historier ger upphov till nya mattraditioner. Vår matkultur uppmärksammas på den finska kulturens dag, Kalevaladagen, som också är den finländska matkulturens dag.