#nofilter: Gröna vinoptioner

Oron för jordklotets tillstånd har fått många av oss att tänka hur man i sina konsumtionsalternativ kan beakta miljöfrågor. Det har till exempel diskuterats en hel del om hur kostvanor påverkar miljön. Utöver hållbara rätter på festbordet kan man också satsa på miljövänligare viner. När du nästa gång planerar att köpa drycker till festen kan du ta med följande minneslista med tre punkter.

1) Sök gröna produkter i hyllorna

Visste du att det första ekologiskt certifierade vinet kom till Alko redan 1994? I dag innehåller Alkos urval flera gröna alternativ: ekologiskt, biodynamiskt, veganskt, naturvin, lokal hållbar utveckling-certifiering och lättare glasflaska. Vilken märkning du än väljer kan du lita på att vinproducenten beaktar miljöaspekter och iakttar principerna för hållbar utveckling.

Miljömärkning eller -certifikat innebär inte i sig att produkten har ett mindre kolavtryck. Däremot är konsekvenserna positiva till exempel för naturens mångfald runt vingården. Man kan påverka kolavtrycket i synnerhet genom valet av vinförpackning. Mer om detta i följande punkt på minneslistan.

Läs mer om märkningen Gröna val här.

2) Förpackningen har betydelse

På sistone har det diskuterats en hel del om plastskräpet i haven. Även om det finns skäl att utveckla alternativ till engångsplastförpackningar är vinflaskor i plast mycket miljövänliga. I synnerhet om man returnerar dem!

Konventionella glasflaskor är det sämsta alternativet med tanke på miljön. Till exempel PET-plastflaskor är klimatvänligare. Att kolavtrycket är mindre beror i synnerhet på att plast är lättare än glas. Vid transporter är lastens lätthet en fördel som minskar utsläppen. Till skillnad från många andra livsmedel belastar vinförpackningen naturen mer än själva drycken.

I Alkos urval finns också viner i lättare glasflaskor. På samma sätt som med plastflaskor är kolavtrycket för lätta glasflaskor mindre än för konventionella glasflaskor tack vare den mindre vikten. Du känner igen lättare glasflaskor på märkningen Gröna val.

Enligt studier har vinlådor, vintetror och vinpåsar de minsta miljökonsekvenserna per liter dryck. För ett större sällskap är en större engångsförpackning ofta miljövänligare än flera flaskor. Om en flaska räcker är också en PET-plastflaska ett bra alternativ. Men vilken förpackning du än väljer är det bra att återvinna materialet! Läs mer om återvinning i följande punkt på minneslistan.

Läs mer om förpackningsmaterialens klimatkonsekvenser.

3) Återvinn material

År 2018 var pantförsedda glasflaskors återvinningsgrad 88 procent och plastflaskors 90 procent (källa: www.palpa.fi). Det gäller ännu att bättra på lite, men vi återvinner ganska berömvärt pantförsedda flaskor! Tack vare återvinning sparar vi naturresurser, eftersom materialet i returflaskor återvinns i form av tillverkning av både nya flaskor och andra produkter enligt Palpa.

Visste du att du också kan returnera vinpåsar och påsar inuti lådförpackningar till vissa Alkobutiker? Av påsarna tillverkas bränsle som används i cementtillverkning. Om din närmaste Alko inte tar emot vinpåsar kan du bidra till återvinningen genom att sortera avfallet korrekt.

Närmare information om återvinning av vinpåsar i butikerna och detaljerade anvisningar för sortering av vinförpackningar finns här.

P.S. Vilka andra miljöfrågor beaktar du när du dukar till fest? Dela dina tips via sociala media med hashtag #nofilter.

Maiju Sirviö

Skribenten är Alkos hållbarhetsexpert.

Senaste #nofilter-blogginlägg