Mångsidiga och betagande Piemonte

Kullar med värdiga vingårdar, olika sorters vin, rik matkultur... Piemonte i norra Italien är en pärla med något för alla smaker.

Fritt översatt betyder Piemonte ungefär ”vid foten av berget”. Regionen omges av bergskedjor i tre väderstreck – i väster och norr av Alperna och i söder av Apenninerna som skiljer Piemonte från den havsnära regionen Ligurien.

En stor del av Piemonte utgörs av bördig slättmark på vilken man odlar bland annat majs. Öster och sydost om Piemontes huvud­stad Turin är terrängen kuperad. Kulturlandskapet i vinområdena Roero, Langhe och Monferrato är upptagna på Unescos världsarvslista.

Vinet dominerar livet i regionen, där producenterna tar kvaliteten på största allvar. Piemonte är den italienska region som producerar mest vin i den högsta kvalitetsklassen DOCG.

Gavis friska vita viner

Piero Rossi Cairo, som förestår vingården La Raia i området Gavi i sydöstra Piemonte, berättar att området påverkas av förhållandena i två regioner.

”Gavi ligger mellan Piemonte och Ligurien, vilket innebär att vi gagnas av vardera regionens fördelar: Vi har Piemontes lerhaltiga odlingsmark och Liguriens klimat med havsvindar”, säger han.

Liguriens inverkan syns även i kosten. I Gavi är maten lättare och mer grönsaksbetonad än i egentliga Piemonte där köttet dominerar. Den lätta maten rimmar utmärkt med områdets viner.

Piemonte är känt för sina röda viner, men i Gavi har man specialiserat sig på friska vita viner. Den vanligaste druvan heter Cortese, vilket betyder artig och vänlig. Druvans aromer är lätta, men med kärleksfull behandling ger den nyans- och smakrika viner.

”Cortese är en känslig druva som kräver varsam hantering. Vintillverkningen börjar på tegarna där vi värnar om rankorna och deras frukter. Under hela tillverkningsprocessen undviker vi beröring av druvorna så långt det är möjligt”, säger Piero Rossi Cairo.

Kvalitetsvin med biodynamiska metoder

La Raias druvor odlas biodynamiskt, vilket innebär att vingården följer villkoren för ekologisk odling och tillämpar metoder som grundar sig på Rudolf Steiners filosofi.

”Vi högaktar marken och eftersträvar långsiktig nytta, inte snabba vinster. Syn­sättet är det enda rätta i Italien där landskapet och naturens mångfald är av central betydelse”, säger Piero Rossi Cairo bestämt.

Vingården La Raia, som undviker syntetiska kemikalier och värnar om markens bördighet, använder eget eller lokalt producerat råmaterial så långt som möjligt. Jästen härstammar från den egna källaren och de egna odlingarna.

La Raias stil är ren och greppbar. Vingården har modern utrustning – biodynamisk odling innebär inte att man tillämpar förlegade metoder.

”Biodynamiskt vin upplevs ibland som rustikt, men vi eftersträvar elegans och nyanser”, säger Piero Rossi Cairo.

Artikeln fortsätter efter bilderna.

I Alkos sortiment

Alkos sortiment omfattar drygt 150 viner från Piemonte varav de flesta är röda. Antalet

vita viner och dessertviner är cirka tio var, mousserande Asti-viner finns över tio.

Piemontes druvor

Nebbiolo: Områdets mest uppskattade druva ger intensiva, strukturerade och lagringsdugliga röda viner. Vinerna bjuder på toner av bland annat röd frukt, viol, örter, tjära och tryffel.

Barbera: Druvan ger fruktiga och djupröda viner med toner av bland annat körsbär, plommon och kryddor.

Dolcetto: Druvan ger vin med varierande karaktär men vinerna är i allmänhet bäriga, fruktiga, strukturerade och lätt beska.

Cortese: Druvan ger syrliga, fruktiga och relativt lätta vita viner med toner av bland annat citrus, honungsmelon, örter och honung.

Moscato: Druvan i familjen Muscat är mycket söt och aromrik. I Piemonte används druvan för tillverkning av mousserande vin och pärlande Moscato d’Asti-dessertvin.

Premiumvinernas Barolo och Barbaresco

Piemontes dyraste och mest uppskattade viner produceras i områdena Barolo och Barbaresco, som ligger nordväst om Gavi i riktning mot Turin. Från de böljande kullarna har man fantastisk utsikt över landskapet vars dramatiska framtoning accentueras av de mäktiga Alperna.

Nebbiolo, som är den viktigaste druvan på vinhuset Pio Cesares 75 hektar stora odlingsmark, är den enda tillåtna druvan i vin som säljs under namnen Barolo och Barbaresco. Vinhuset odlar även de mer lättillgängliga blå druvorna Barbera och Dolcetto samt den gröna druvan Chardonnay. Nebbiolovinerna rimmar utmärkt med mustiga kötträtter, medan vinhusets övriga viner lämpar sig bäst till lättare mat.

Klassiskt och blandat

I många fall upplevs enskilda vinodlingar av särskilt hög kvalitet som överlägsna. Så kallade single vineyard-viner produceras även i Barolo och Barbaresco, men Pio Boffa, som leder vinhuset i fjärde led, slår ett slag för regionens klassiska stil som bygger på en kombination av olika vinodlingars egenskaper.

”Den bästa barolon skapas genom att blanda Nebbiolodruvor från olika växtplatser. Vinodlingarnas specifika förhållanden ger vinet olika egenskaper så som lagringsduglighet, elegans, färg, djup och dimension”, säger Pio Boffa.

Pio Cesares viktigaste produkt är en klassisk barolo gjord på Nebbiolodruvor från flera vinodlingar. Vinhuset producerar även några single vineyard-viner.

Druvan Nebbiolo ger strukturerade, intensiva och druvtypiskt fruktiga viner med lång smak. Pio Boffa berättar att vinernas hållbara smakvärld efter 6–7 års lagring får inslag av mogen tryffel, tjära och torkade örter.

Vilken är skillnaden mellan barolo och barbaresco?

”Barbaresco är vinets drottning och barolo dess kung. Barbaresco bjuder på kvinnlig elegans och feminitet, medan barolo har kraftigt maskulin karaktär”, säger Pio Boffa.

Artikeln fortsätter efter bilderna.

Astis glada bubblor

Restiden från Alba till småstaden Canelli i öster är cirka 45 minuter. Staden ligger i vinområdet Asti, som är hem för de välbekanta fruktiga mousserande Asti Spumante-vinerna.

Carlo Gancia, som gick i lära i Champagne och grundade ett vinhus år 1850, anses vara det italienska mousserande vinets fader. Utöver vin tillverkade hans vinhus vermouth. Den ljusa varianten, vermouth bianco, bär Carlo Gancias signatur. Vinmakaren var mycket framgångsrik, vilket än i dag återspeglas av hans ståtliga byggnader.

De traditionella druvorna i Asti är helt andra än i Champagne. Området domineras av druvan Moscato som huvudsakligen ger söta viner.

”Muscatdruvan Moscato, som skiljer sig från andra druvor, odlas allmänt i Italien. Undertypen Moscato Bianco di Canelli som odlas i Asti är mer aromatisk än andra Muscatdruvor”, säger vinhuset Gancias charmante ledare Alessandro Picchi.

Han berättar att området Asti är som skapt för Muscatdruvor. Odlingsmarken, som är gammal kalkrik havsbotten, lämpar sig särskilt väl för odling av gröna druvor.

Alessandro Picchi betonar arbetsinsatsens betydelse för vinkvaliteten. Ifråga om druvan Moscato är skördemängden kritisk.

”Vi är beroende av vingårdarnas kapacitet och bärighet. Man kan odla och skörda 130 ton druvor per hektar, men då dominerar kvantiteten över kvaliteten. Lagen föreskriver ett maximum om 100 ton per hektar, men hos oss går gränsen vid 80 ton”, säger han.

Fruktighet med tankmetoden

Till en början producerade Carlo Gancia sitt mousserande vin enligt champagnemetoden, vilket innebär att den bubbelskapande andra jäsningen sker på flaska. I den sen­are utvecklade Astiprocessen får drycken sina bubblor i en trycktank.

Vinhuset Gancias tekniska direktör Andrea Capussotti berättar att många av Astis viner snabbjäses i syfte att bevara druvornas aromer och undvika jästsmak. Även den andra jäsningen, som sker i trycktank, är snabb och arombevarande.

”Det färdiga intensiva vinet bjuder på toner av vit frukt, persika och salvia. Vinet har både sötma och balanserande syrlighet”, säger Andrea Capussotti och smakar på drycken.

Flertalet vinvänner upplever det söta mousserande vinet som Astis viktigaste vintyp, men områdets vinhus producerar även andra sorters vin.

Vintypen Alta Langa, som tillverkas enligt champagnemetoden av Chardonnay- och Pinot Noir-druvor från området Langhes kullar, har under senare tid fått epitetet Piemontes ledande mousserande vin. Eftersom vintypen uppstod så sent som i början av 2000-talet kan den bli ytterligare en stjärna i Piemontefamiljen.

Text Lasse Pakarinen, foto Miika Kainu

Clara Milani (till vänster), Pio Boffa och Alessandro Picchi.