Fritt översatt betyder Piemonte ungefär ”vid foten av berget”. Regionen omges av bergskedjor i tre väderstreck – i väster och norr av Alperna och i söder av Apenninerna som skiljer Piemonte från den havsnära regionen Ligurien.
En stor del av Piemonte utgörs av bördig slättmark på vilken man odlar bland annat majs. Öster och sydost om Piemontes huvudstad Turin är terrängen kuperad. Kulturlandskapet i vinområdena Roero, Langhe och Monferrato är upptagna på Unescos världsarvslista.
Vinet dominerar livet i regionen, där producenterna tar kvaliteten på största allvar. Piemonte är den italienska region som producerar mest vin i den högsta kvalitetsklassen DOCG.
Gavis friska vita viner
Piero Rossi Cairo, som förestår vingården La Raia i området Gavi i sydöstra Piemonte, berättar att området påverkas av förhållandena i två regioner.
”Gavi ligger mellan Piemonte och Ligurien, vilket innebär att vi gagnas av vardera regionens fördelar: Vi har Piemontes lerhaltiga odlingsmark och Liguriens klimat med havsvindar”, säger han.
Liguriens inverkan syns även i kosten. I Gavi är maten lättare och mer grönsaksbetonad än i egentliga Piemonte där köttet dominerar. Den lätta maten rimmar utmärkt med områdets viner.
Piemonte är känt för sina röda viner, men i Gavi har man specialiserat sig på friska vita viner. Den vanligaste druvan heter Cortese, vilket betyder artig och vänlig. Druvans aromer är lätta, men med kärleksfull behandling ger den nyans- och smakrika viner.
”Cortese är en känslig druva som kräver varsam hantering. Vintillverkningen börjar på tegarna där vi värnar om rankorna och deras frukter. Under hela tillverkningsprocessen undviker vi beröring av druvorna så långt det är möjligt”, säger Piero Rossi Cairo.
Kvalitetsvin med biodynamiska metoder
La Raias druvor odlas biodynamiskt, vilket innebär att vingården följer villkoren för ekologisk odling och tillämpar metoder som grundar sig på Rudolf Steiners filosofi.
”Vi högaktar marken och eftersträvar långsiktig nytta, inte snabba vinster. Synsättet är det enda rätta i Italien där landskapet och naturens mångfald är av central betydelse”, säger Piero Rossi Cairo bestämt.
Vingården La Raia, som undviker syntetiska kemikalier och värnar om markens bördighet, använder eget eller lokalt producerat råmaterial så långt som möjligt. Jästen härstammar från den egna källaren och de egna odlingarna.
La Raias stil är ren och greppbar. Vingården har modern utrustning – biodynamisk odling innebär inte att man tillämpar förlegade metoder.
”Biodynamiskt vin upplevs ibland som rustikt, men vi eftersträvar elegans och nyanser”, säger Piero Rossi Cairo.
Artikeln fortsätter efter bilderna.