Alkoholintarkastuslaboratorio tuntee Alkon juomien ainesosat millin tarkkuudella

Erinomaisen valikoiman edellytyksenä on tuoteturvallisuus ja tuotteiden korkea laatu. Alkoholintarkastuslaboratorio ACL Helsingissä testaa Alkossa myytävät juomat tarkoilla laboratorioanalyyseilla.

Alko haluaa tarjota asiakkaille maailmanluokan palvelua. Yhtenä kiinteänä osana erinomaista asiakaskokemusta on kiinnostava, monipuolinen ja turvallinen valikoima.

Juomasi on läpäissyt tarkat laboratoriotutkimukset

Alkoholintarkastuslaboratorio ACL tutkii Alkossa myytäviä juomia

Alkoholintarkastuslaboratorio ACL:ssä jokaiselle vakiovalikoiman uudelle tuotteelle tehdään tuoteryhmän mukaiset perusanalyysit. Uusien tuotteiden lisäksi analysoitaviksi tulevat valikoimassa olevat tuotteet, joissa tapahtuu muutoksia, kuten esimerkiksi vuosikerta vaihtuu.

Alkoholijuoma-analytiikan asiantuntijat tarkistavat tuotteista aina juoman alkoholipitoisuuden, lisäksi tuoteryhmän mukaan varmistetaan esimerkiksi viinien sisältämien sokereiden tai oluiden katkeroaineiden määrän. Jokaiselle tuoteryhmälle on omat sallitut vaihteluvälinsä.

Analyysin tavoitteena on varmistua siitä, että Alkon tuotteet ovat lainmukaisia ja laadultaan moitteettomia. 

Vuosittain 50 000 yksittäistä analyysia

Huomattava osa ACL:N työstä, kuten tislaaminen tehdään käsin.

ACL:n 11 hengen tiimi tutkii vuosittain noin 4 000 tuotetta ja tekee niille kaikkiaan yli 50 000 yksittäistä analyysia.  Suurin piirtein puolet laboratorion analyyseista on automatisoitu.  Huomattava osa työstä, kuten tislaaminen tehdään kuitenkin käsin.

Laboratoriotutkimukset tehdään usein jopa yli puoli vuotta ennen kuin tuotteet ilmestyvät Alkon hyllyyn. Joulun glögiuutuudet on tutkittu laboratoriossa pääsiäisen tietämillä.

Mitä tiedämme lasissasi olevasta viinistä?

Mitä tiedämme lasissasi olevasta viinistä?

ACL tutkii kaikkia Alkossa myytäviä juomia, mutta erityisen tiheästi seurataan viinejä, sillä vuosikerran vaihtuminen tarkoittaa käytännössä aina uusia raaka-aineita.

Viineistä selvitetään alkoholin määrä, pH-arvo, rypäleistä syntyvien happojen määrät, sokeri- sekä rikkidioksidipitoisuus. Rikkidioksidi eli sulfiitit ovat eniten käytettyä säilöntäaineita alkoholijuomissa, erityisesti viineissä. Sille on määritelty raja-arvot ja ACL:ssä seurataan tarkasti, että Alkossa myytävät tuotteet pysyvät näiden arvojen puitteissa.

Aistinvarainen arviointi on osa laadunvalvontaa

Ennen kuin tuotteet saapuvat ACL:n laboratorioanalyyseihin, juomat arvioidaan aistinvaraisesti erillisessä aistinvaraisessa testitiimissä. Tätä varten on omat asiantuntijansa, jotka kaikki ovat perehtyneet aistinvaraiseen arviointiin.

Lue lisää aistinvaraisesta arvioinnista >