Tarkemmat ohjeet tarjoamiseen

Step-by-step -ohjeet alkoholijuomien tarjoamiseen.

1. Perehdy valikoimaanotto-ohjeeseen

Alkoholijuomien valikoimaanotto ja vähittäismyynti -ohje sisältää juomien valikoimaanottamisen ja kaupanpidon periaatteet.

Ohjeessa kerrotaan tarjousprosessista ja säännöistä, joiden mukaan tuotteita listataan valikoimaan. Ensimmäiseksi kannattaa perehtyä huolellisesti tähän julkaisuun ja tarkistaa pelisäännöt tuotteiden tarjoamiseen.

2. Perehdy valikoimasuunnitelmaan

Valikoimasuunnitelmasta näet, mitä tuotteita voit tarjota meille vakiovalikoimaan, erikoiseriin sekä kausivalikoimaan, ja milloin on oikea ajankohta tarjota niitä.

Haemme tuotteita valikoimasuunnitelmissa julkaistujen avoimien hakujen kautta. Haussa on määritelty kriteerit haettaville tuotteille. Jos tuotteesi täyttää tietyn haun kriteerit, voit tarjota tuotetta hakuun haussa ilmoitetun hakuajan puitteissa.

Joitakin hakuja julkaisemme myös yksittäisinä ilmoituksina. Näitä ovat mm. kausituotehaut ja valikoimasuunnitelman lisähaut.

3. Perehdy Kumppaniverkkoon

Kumppaniverkossa voit tehdä tarjouksia uusista tuotteista sekä hallinnoida jo valikoimassa olevien tuotteiden tietoja sekä elinkaarta.

Kumppaniverkko on maksuton sovellus Alkon tavarantoimittajille. Kumppaniverkon tunnusten saaminen edellyttää sopimuksen tekoa Alkon kanssa. Tunnukset saa sen jälkeen, kun on lähettänyt Kumppaniverkko-sopimuksen täytettynä sähköpostitse osoitteeseen purchasinghelp@alko.fi. Lue myös Kumppaniverkon käyttöohjeet tarkasti.

4. Näin teet tarjouksen

Valitse Kumppaniverkossa toimitusehtosi mukainen tarjouslomaketyyppi.

Täytä lomake huolellisesti ja muista ilmoittaa haun vaatimuksissa pyydetyt tiedot. Käytä hinnan laskennassa apunasi hintalaskuria.

Liitä tarjoukseen:

  • Valmistajan tai tuotemerkin omistajan valtuutus. Valtuutusta ei tarvitse liittää, jos kysymyksessä on tarjoajan oma tuotemerkki tai tarjoajan omistama rajallisen saatavuuden tuote.
  • Tuotteen kuva, jos sitä pyydetään haussa.

Jos et käytä tarjoamiseen Kumppaniverkkoa, voit jättää tarjouksesi myös käyttämällä tarjouslomakkeita. Paperi- ja sähköpostitarjousten kohdalla lähetä allekirjoitettu tarjous liitteineen sähköpostitse osoitteeseen offer@alko.fi tai postitse osoitteeseen:

ALKO OY, Valikoimat, tuotteet ja laatu
PL 99, Arkadiankatu 2
00101 Helsinki

Haussa ilmoitetaan tarjouksen viimeinen toimituspäivä, jolloin tarjouksen tulee olla perillä Alkossa.

5. Näytteiden toimitus

Kumppaniverkkotarjouksissa näytepyyntö lähtee automaattisesti niissä tapauksissa, kun tuotenäyte on tarpeellinen. Paperi- ja sähköpostitarjouksista saat näytepyynnön, jos tarjouksesi on oikein täytetty. Jos tarjous ei ole oikein täytetty, se on puutteellinen tai se ei vastaa hakua, saat hylkäysviestin tarjoukseen.

Näytepyynnössämme on tarkat ohjeet näytteiden toimittamiseen. Yleensä näytteiden toimitusaika on kaksi viikkoa hakuajan umpeutumisesta.

Tuotteen tarkka toimitusmäärä käy ilmi näytepyynnöstämme. Yleisesti näytemäärät ovat kuitenkin seuraavat:

    • Vakiovalikoiman ja erikoiserien viinit ja väkevät juomat, 2 näytettä

    • Vakiovalikoiman ja erikoiserien panimotuotteet 4/5 näytettä riippuen pullokoosta

    • Kausituotteet 3 näytettä, paitsi panimotuotteet 4/5 näytettä riippuen pullokoosta

Poikkeukset näytemääriin johtuvat tyypillisesti poikkeuksellisen pienestä pullokoosta, jonka takia arvioinnin toteutukseen tarvitaan enemmän näytteitä. Vakiovalikoiman viinihauista pyydetään vielä 2 lisänäytettä ostoon etenemässä oleville tuotteille. Myös erikoiserätuotteista, jotka tarvitsevat analyysipalvelua, pyydetään lisänäytteitä ostoon etenemässä olevista tuotteista.

6. Ostopäätös ja valikoimaantulo

Arvioimme saapuneet näytteet aistinvaraisesti ja lähetämme ostettavaksi ehdotetun tuotteen vielä virallisen laboratorion analyysiin (ACL).

Jos kaikki on kunnossa, teemme oston ja lähetämme tarjoajalle tiedon ostopäätöksestä. Jos tuotteista löytyy oston estäviä poikkeamia, valitaan varasijatuote etenemään prosessissa. Ostettavien tuotteiden varmistuttua varasijatuotteille ilmoitetaan hylkäyksestä.

Tuotteen osto tapahtuu 1-3 kuukauden kuluttua hakuajan päättymisestä. Oston jälkeen lähetämme markkinointitietopyynnön, jossa tarjoaja voi kertoa taustatietoa tuotteesta. Markkinointitieto menee sisäisesti myynnin tueksi.

Tuotteen valikoimaantulo tapahtuu yleensä 2-4 kuukauden kuluttua tuotteen ostosta. Kokonaisuudessaan prosessi hakuajan päättymisestä valitun tuotteen valikoimaantuloon kestää noin 3-7 kuukautta. Kuitenkin esimerkiksi kausituotteiden kohdalla tämä saattaa olla pidempi.

Tuotteita voi tulla valikoimaan viikoittain. Erikoiserätuotteet tulevat lähtökohtaisesti valikoimaan yhtenä kokonaisuutena kuukausittain.

7. Tilausvalikoimaan tarjoaminen

Jos tuotehauissa ei ole sopivaa hakua tuotteellesi, voit tarjota tuotteen myös tilausvalikoimaan. Tilausvalikoima on ketterä ja kätevä kanava. Sen kautta voit tuoda tuotteesi asiakkaiden saataville nopeallakin aikataululla.

Tilausvalikoima koostuu kotimaisten valmistajien ja maahantuojien tuotteista, joita Alko ei varastoi. Myyjä siis toimii tilausvalikoimatuotteiden maahantuojana ja myyjällä tulee olla toiminnan edellyttämät voimassa olevat luvat (esim. tukkumyyntilupanumero). Alkon myymälät voivat tilata tuotteita tavarantoimittajalta myymälän valikoimaan kysynnän mukaan ja asiakkaat verkkokaupasta tuotteiden saatavuuden mukaisesti.

Tilausvalikoimaan voi listata tuotteita milloin vain, hakumenettelyä ei ole. Voit tarjota tuotteet veloituksetta itsepalvelulistauksella Kumppaniverkossa tai Alkon Listauspalvelua käyttäen (käsittelymaksu 100 euroa + ALV sekä mahdollinen kuvausmaksu 40,00 euroa + ALV).

Tilausvalikoimassa toimitustavaksi voit valita joko ”Toimitukset Suomesta Alkon myymälöihin (toimitusehto TOP Alkon myymälät, Finnterms 2001)” tai ”Toimitukset Suomesta Alkon keskusvarastoon (toimitusehto TOP Alkon keskusvarasto, Finnterms 2001)”. Muistathan valita tarjouslomakkeen käytettävän toimitustavan mukaan.

Tilausvalikoimassa on käytössä kaksi eri valikoimaluokkaa. Tarjotessasi tuotteet, valitset tuotteen listattavaksi joko luokkaan T1 tai luokkaan T3:

  • tilausvalikoiman normaalit tuotteet (T1)
  • paikallisesti saatavat tilausvalikoiman tuotteet (T3) (Pienpanimo-, tila- ja muut pientuottajat).

Tilausvalikoimaan listattavista tuotteista ei lähetetä näytteitä. Tilausvalikoiman valikoimaantulopäivä on torstaisin ja myynninaloituspäivä maanantaisin. Perehdy tilausvalikoiman ohjeisiin ennen tarjoamista.

8. Tilaa Uutiskirje tavarantoimittajille

Perjantaisin lähetettävä uutiskirje kokoaa yhteen viikon aikana julkaistut tavarantoimittajatiedotteet, tuotehaut sekä Alkon uutishuoneen ajankohtaiset uutiset.

Tilaa uutiskirje tavarantoimittajille > 

Keneen voi ottaa yhteyttä epäselvissä tapauksissa?

Tuotepäälliköt ja hankintakoordinaattorit auttavat mahdollisten kysymysten kanssa. Tuotepäälliköiden vastuut on jaettu tuoteryhmittäin ja viinien tuoteryhmässä lisäksi maittain. Yhteystiedot ja vastuualueet ovat nähtävissä tuoteryhmien yhteystiedoissa. Tuoteryhmien päivystävä hankintakoordinaattori auttaa myös kiireellisissä asioissa (purchasinghelp@alko.fi, p. 020 711 5885 arkisin klo 9-17).