Alkon valikoimassa yli 9000 tuotetta - miten valikoima rakennetaan?

Alko on vastuullisesti, tasapuolisesti ja tehokkaasti toimiva alkoholijuomien erikoisliikeketju, jolla on koko maan kattava myymäläverkosto sekä laaja ja laadukas tuotevalikoima. Alko ostaa tuotteet kotimaisilta ja ulkomaisilta alkoholijuomien toimittajilta.

Tuotteiden ottamisesta valikoimaan, niiden hinnoittelusta ja valikoimasta poistamisesta päätetään tasapuolisin ja syrjimättömin perustein riippumatta toimittajan kansalaisuudesta tai kotipaikasta. Valikoimaanottopäätöstä tehtäessä Alko arvioi tuotetta erityisesti asiakkaan, laadun, trendien, kysynnän, valikoiman sekä vastuullisuuden näkökulmasta. Valinnassa huomioidaan myös lain ja asetusten vaatimukset.

Alkon myymälöiden valikoiman muodostuminen

Myymälävalikoiman runko muodostuu kattavasta vakiovalikoimasta. Vakiovalikoimaa täydentävät kausituotteet, erikoiserät ja tilausvalikoima. 

Myymälän valikoimasta 70 % on ohjattu keskitetysti kysynnän perusteella. Myymälän valikoimasta loput 30 % myymälä täydentää itse valinnaisilla tuotteilla paikallisen kysynnän mukaan. Jokainen Alkon myymälä seuraa eri tuoteryhmien kysyntää ja valikoima vaihtelee asiakastarpeiden ja myymälätyypin mukaisesti. Lisäksi myymälöitä ohjeistetaan huomioimaan muun muassa asiakkaiden erilaiset tarpeet, sesongit ja teemat, trendit, eri hintaluokat, vihreän valinnan tuotteet sekä alkoholittomat.

Yleinen myymälän esillepano eri tuoteryhmissä ja erityisesillepanoissa noudattaa Alkon pysyväisohjeistusta, joka takaa tasapuolisen kohtelun kaikille tuotteille ja tuoteryhmille. Sesonkiesillepanot (kuten kesän roseeviinit tai riistaviinit) noudattavat aina keskitetysti määriteltyjä teemoja, tuotteet myymälä valitsee näihin itse.

Kaikki asiakkaat Alkolle tärkeitä

Haluamme palvella kaikkia asiakkaitamme mahdollisimman hyvin ja vastata erilaisiin asiakastarpeisiin.

Alkon valikoimassa on yhteensä yli 9000 tuotetta eri hinta- ja tuoteryhmissä. Yhden myymälän valikoimassa on 500-3000 tuotetta.

Alkon asiakkaat ovat hyvin tyytyväisiä valikoimaan. Kevään 2019 valikoimatyytyväisyysmittauksessa Alkon valikoima sai asiakkailta arvosanaksi 8,55 (asteikko 4-10).