Uuden sadon kevyet Beaujolais Nouveau -punaviinit

Uuden sadon odotetut Beaujolais Nouveaut ovat yksi Beaujolais’n alueen taidonnäytteistä. Alue on monimuotoinen ja viinikulttuurin ytimessä.

Ranskalaiselta AOC-viinintuotantoalueelta Beaujolais’ta saadaan joka vuosi, muutama viikko sadonkorjuun jälkeen, marraskuun kolmantena torstaina käsinpoimituista Gamay-rypäleistä valmistetut beaujolais nouveau -punaviinit.

Vuoden 2023 viinit tulevat myyntiin Alkon valikoimaan torstaina 16.11. ja ne ovat saatavilla kaikista Alkon myymälöistä sekä verkkokaupasta. Viinejä tulee valikoimaan kaksi.

Katso vuoden 2023 viinit

Sääolosuhteet suosineet tämän vuoden satoa

Uuden sadon kevyet beaujolais-punaviinit tuovat syysiltoihin mutkattoman nautiskeluviinin sekä toimivat vuosittain odotettuna jännitysnäytelmänä: jokaisen vuoden sato kertoo oman tarinansa kuluneesta vuodesta.  

Tämän vuoden sääolosuhteet ovat olleet otollisia Beaujolais Nouveau -sadolle. Sademäärä on ollut suotuisa, ja kuuma kesä ja erityisesti lämmin elokuu kypsyttivät rypäleet täydellisiksi sadonkorjuuseen mennessä. 

Beaujolais sopii näiden ruokien kanssa

Nuorena nautittavat uuden sadon beaujolais’t ovat makumaailmaltaan raikkaan punamarjaisia, vähätanniinisia sekä kevyen mausteisia. Näin ollen ne kantavat hyvin esimerkiksi välimerellisen illallisen: quiche lorraine , kevyet juustot, salaatit, pasta, grillattu kananrinta sekä mausteiset makkarat ovat klassikkoja beaujolais’n kyljessä. Kevyen tanniinisuutensa ansiosta myös kalaruokien kanssa nautittuna nuoret beaujolais’t pääsevät oikeuksiinsa.

Beaujolais nouveau ja ruoka

Beaujolais nouveau on parhaimmillaan, kun se nautitaan hieman viilennettynä, 12–14-asteisena. Hedelmäisen luonteensa ja parhaat ominaisuutensa nuori viini säilyttää noin kuuden kuukauden ajan.

Maaperä määrittelee beaujolais-viinien makumaailmaa

Beaujolais sijaitsee hedelmällisellä ja monimuotoisella maalla Burgundin kuuluisampien serkkujensa eteläpuolella. Beaujolais’ta ympäröi idästä Saône-joki, nauttii ranskalaisen keittiön mekan Lyonin kulttuurista etelässä sekä saa suojaa Ranskan keskiylängöltä lännessä.

Beaujolais’n alueen monipuolisuus näkyy myös sen alueen viinien laajana kirjona. Maaperä määrittelee vahvasti viinien makumaailman, niin myös beaujolais nouveau -viinien. Pohjoisessa maaperä koostuu suurimmaksi osaksi graniitista ja liuskeesta. Etelässä tavataan enemmän savipohjaisia viinimaita.

Karkeasti sanottuna beaujolais-viinien makumaailma kevenee etelään päin mentäessä: pohjoisen beaujolais cru’t kestävät kypsytystä ja ovat maultaan yleensä kompleksisia sekä syviä. Beaujolais’n keski-osan viineissä on havaittavissa enemmän mineraalisuutta. Itse beaujolais nouveau -viinien sydänmaalla etelässä on sen savisen ja tasaisen maaperän vuoksi viinien kypsyttäminen haasteellisempaa. Tästä juontuu viinien kepeys, hapokkuus sekä vähätanniinisuus.

Näin Beaujolais nouveau valmistetaan 

Hedelmäisen ja runsasaromisen Beaujolais nouveaun taipale alkaa macération carbonique -menetelmällä, jossa rypäletertut pannaan käymisastiaan kokonaisina. Tankki täytetään hiilidioksidilla ja suljetaan. Hapettomassa tilassa rypäleiden sisällä alkaa hiilidioksidikäyminen, joka tuo viiniin kukkeita ja heleän marjaisia aromeja. Noin 4-5 vuorokauden maseraation jälkeen alkoholipitoisuus on noussut noin 2 prosenttiin, mikä saa rypäleet puhkeamaan, ja viini voi alkaa käydä normaalin punaviinin tavoin.

Teksti jatkuu tuotteiden jälkeen

Tiesitkö tätä?
  1. Beaujolais nouveau -viini tulee ranskalaiselta AOC-viinintuotantoalueelta Beaujolais’ta.
  2. Viini lasketaan myyntiin jo muutaman viikon kuluttua sadonkorjuusta, aina marraskuun kolmantena torstaina.
  3. Nouveaut ovat hedelmäisiä, eloisia, kevyitä, mansikkaisia ja marjaisia. Viinit on tarkoitettu nuorena nautittavaksi, ei kypsytettäväksi.