Uuden sadon kevyet Beaujolais Nouveau -punaviinit

Uuden sadon odotetut Beaujolais Nouveaut ovat yksi Beaujolais’n alueen taidonnäytteistä. Alue on monimuotoinen ja viinikulttuurin ytimessä.

Ranskalaiselta AOC-viinintuotantoalueelta Beaujolais’ta saadaan joka vuosi, muutama viikko sadonkorjuun jälkeen, marraskuun kolmantena torstaina käsinpoimituista Gamay-rypäleistä valmistetut beaujolais nouveau -punaviinit. Vuoden 2022 beaujolais nouveau -punaviinit saapuvat myyntiin torstaina 17.11.

Uuden sadon kevyet beaujolais-punaviinit tuovat syysiltoihin mutkattoman nautiskeluviinin sekä toimivat vuosittain odotettuna jännitysnäytelmänä: jokaisen vuoden sato kertoo oman tarinansa kuluneesta vuodesta.  

Katso tuotteet

Beaujolais sopii näiden ruokien kanssa

Nuorena nautittavat uuden sadon beaujolais’t ovat makumaailmaltaan raikkaan punamarjaisia, vähätanniinisia sekä kevyen mausteisia. Näin ollen ne kantavat hyvin esimerkiksi välimerellisen illallisen: quiche lorraine , kevyet juustot, salaatit, pasta, grillattu kananrinta sekä mausteiset makkarat ovat klassikkoja beaujolais’n kyljessä. Kevyen tanniinisuutensa ansiosta myös kalaruokien kanssa nautittuna nuoret beaujolais’t pääsevät oikeuksiinsa.

Beaujolais nouveau on parhaimmillaan, kun se nautitaan hieman viilennettynä, 12–14-asteisena. Hedelmäisen luonteensa ja parhaat ominaisuutensa nuori viini säilyttää noin kuuden kuukauden ajan.

Maaperä määrittelee beaujolais-viinien makumaailmaa

Beaujolais sijaitsee hedelmällisellä ja monimuotoisella maalla Burgundin kuuluisampien serkkujensa eteläpuolella. Beaujolais’ta ympäröi idästä Saône-joki, nauttii ranskalaisen keittiön mekan Lyonin kulttuurista etelässä sekä saa suojaa Ranskan keskiylängöltä lännessä.

Beaujolais’n alueen monipuolisuus näkyy myös sen alueen viinien laajana kirjona. Maaperä määrittelee vahvasti viinien makumaailman, niin myös beaujolais nouveau -viinien. Pohjoisessa maaperä koostuu suurimmaksi osaksi graniitista ja liuskeesta. Etelässä tavataan enemmän savipohjaisia viinimaita.

Karkeasti sanottuna beaujolais-viinien makumaailma kevenee etelään päin mentäessä: pohjoisen beaujolais cru’t kestävät kypsytystä ja ovat maultaan yleensä kompleksisia sekä syviä. Beaujolais’n keski-osan viineissä on havaittavissa enemmän mineraalisuutta. Itse beaujolais nouveau -viinien sydänmaalla etelässä on sen savisen ja tasaisen maaperän vuoksi viinien kypsyttäminen haasteellisempaa. Tästä juontuu viinien kepeys, hapokkuus sekä vähätanniinisuus.

Näin Beaujolais nouveau valmistetaan 

Hedelmäisen ja runsasaromisen Beaujolais nouveaun taipale alkaa macération carbonique -menetelmällä, jossa rypäletertut pannaan käymisastiaan kokonaisina. Massan painosta astian pohjalla olevat tertut murskaantuvat ja niistä valuva mehu alkaa käydä rypäleiden pinnalla olevan luonnonhiivan avulla.

Käymisessä syntyvä, sekä käymisastiaan lisättävä hiilidioksidi työntävät yhdessä hapen pois imeytyen ylempänä oleviin rypäleterttuihin. Rypäleiden sisällä alkaa hiilidioksidikäyminen, joka saa lopuksi rypäleet puhkeamaan. Maseraatio kestää 4–5 vuorokautta, minkä jälkeen viini käy normaalin punaviinin tavoin.

Teksti jatkuu tuotteiden jälkeen
Tiesitkö tätä?
  1. Beaujolais nouveau -viini tulee ranskalaiselta AOC-viinintuotantoalueelta Beaujolais’ta.
  2. Viini lasketaan myyntiin jo muutaman viikon kuluttua sadonkorjuusta, aina marraskuun kolmantena torstaina.
  3. Nouveaut ovat hedelmäisiä, eloisia, kevyitä, mansikkaisia ja marjaisia. Viinit on tarkoitettu nuorena nautittavaksi, ei kypsytettäväksi.

Vuoden 2022 Beaujolais Nouveau -viinit

Vihreät & eettiset

Jean Claude Debeaune Beaujolais Nouveau 2022

Marjaisa & raikas / Ranska
Marjaisa & raikas
Punaviinit | Ranska
Kevyt, vähätanniininen, vadelmainen, metsämarjainen, kevyen kukkainen, hennon mausteinen
Vihreät & eettiset

Albert Bichot Beaujolais-Villages Nouveau 2022

Marjaisa & raikas / Ranska
Marjaisa & raikas
Punaviinit | Ranska
Kevyt, keskitanniininen, kirsikkainen, karpaloinen, kevyen vadelmainen, mausteinen

Jean-Paul Brun Beaujolais Nouveau L'Ancien Terres Dorees 2022

Marjaisa & raikas / Ranska
Marjaisa & raikas
Punaviinit | Ranska
Kevyt, vähätanniininen, kirsikkainen, marjainen