8 syytä rakastua Chileen

Chile on Suomen suosituin viinimaa. Siihen on monta hyvää syytä, kuten monipuolinen valikoima ja erinomainen hinta-laatusuhde.

1. Laatu: maailmanluokan punaviinit

Chile on pitkä ja kapea viinimaa, joka yllättää monipuolisilla ja laadukkailla viineillä. Chilen
viinit tunnetaan hyvästä hinta-laatusuhteesta, mutta maa on osoittanut kykenevänsä tuottamaan myös poikkeuksellisen korkealaatuisia viinejä. Bordeaux’n perinteiset rypälelajikkeet, kuten Cabernet  Sauvignon, ovat kotiutuneet Chileen erityisen hyvin, mikä ei ole jäänyt viininystäviltä huomaamatta.

Chilen runsasrakenteisia punaviinejä onkin asetettu kansainvälisissä sokkomaisteluissa niin Ranskan kuin Italian huippuviinejä vastaan. Eurooppalaisessa mittakaavassa nuorehko viinimaa ei niissä ole vain näyttänyt yltävänsä klassikkoviinien tasolle, vaan on usein jopa voittanut vertailut. Viinintuotanto on kestävyyslaji, mutta Chile on antanut selviä näyttöjä viiniensä potentiaalista.

2. Monipuolisuus: Chilen viinialueet esittelyssä

Chileläiset viinit Alkon valikoimissa

Alkon hyllyillä on yli 370 chileläistä tuotetta. Niistä hieman yli puolet on punaviinejävalkoviinejä on yli 100. Tarjolla on myös rosee- ja kuohuviinejä. Chileläisiä hanapakkauksia löytyy Alkosta yli 40. Mietojen viinien hinnat vaihtelevat 0,75-litran pulloissa vajaasta 7 eurosta useisiin kymmeniin, jopa yli 150 euroon. Kaikkia valikoiman chileläisiä viinejä voi myös tilata Alkon verkkokaupasta.

 Chilen viinialueet esittelyssä

 

Pitkä etäisyys viinialueiden välillä luo pohjan chileläisviinien monipuolisuudelle.

  • Elqui tunnetaan yhtenä Chilen pohjoisimmista laatuviinialueista, joka tuottaa intensiivisiä punaviinejä ja sähäkän hapokkaita valkoviinejä.
  • Aconcaguan sisämaa Andien juurella tunnetaan punaisista rypälelajikkeista, kuten Cabernet Sauvignon ja Carménère.  Viileä rannikko soveltuu raikkaiden Chardonnay-, Sauvignon Blanc - ja Pinot Noir -lajikkeiden viljelyyn. 
  • Casablanca on trendikkäiden viileän ilmaston viinien edelläkävijä ja merkittävä valkoviinialue. Tyynen valtameren vaikutuksen ja laakson aamu-usvan raikkauden voi melkein maistaa alueen viineissä.
  • San Antonio  on pieni viinialue, jossa viiniköynnökset kasvavat lähellä viilentävää Tyyntä valtamerta. Alueen viinit, kuten sauvignon blanc ja pinot noir ovat usein runsaan hapokkaita ja täynnä eloisaa hedelmäisyyttä.
  • Bío Bío on viileä ja tuulinen ja yksi Chilen eteläisimmistä viinialueista, jota aiemmin pidettiin liian kylmänä viininviljelyyn. Nyt siellä kukoistavat virtaviivaiset ja tyylikkäät rypälelajikkeet, kuten Pinot Grigio ja Riesling.
  • Maipo on Chilen kuuluisin viinialue, joka tunnetaan erityisen korkealaatuisista ja runsasrakenteisista punaviineistä. Alueen lämmin välimerellinen ilmasto soveltuu mm. Cabernet­, Sauvignon -, Merlot- ja Syrah-rypäleiden viljelyyn.
  • Rapel jakautuu kahteen laaksoon. Pohjoinen Cachapoal tunnetaan harteikkaista punaviineistä, kun taas etelän tuottelias Colchaguan laakso tuottaa niin valko-, puna- kuin roseeviinejäkin, mutta erityisesti se tunnetaan Carménère-rypäleen sydänmaana.
  • Maule on Chilen suurin viinialue ja maantieteellisesti hyvin monipuolinen, mikä mahdollistaa luonteikkaiden rypäleiden, kuten Carignanin ja Cinsaultin viljelyn. Toisin kuin useat Chilen viinialueet Maulessa, Tyynen valtameren vaikutus on vähäinen. Andeilta öisin puhaltavat tuulet pitävät lämpötilat kuitenkin maltillisina, mikä auttaa rypäleitä kypsymään hitaasti säilyttäen luontaisen raikkauden.

3. Viljelyalue: viilentävät Andit

Chilen viinialueella näkyy Andien vaikutus

Andien vuorijono dominoi Chilen kaunista maisemaa, mutta se näkyy ja maistuu myös maan viineissä. Yli 1 000 kilometriä vuorten rinteitä tarjoavat monimuotoisen kasvualustan viiniköynnöksille.

Köynnösten selviytyminen on myös pitkälti Andien vuorien jäätiköiltä saatavan kasteluveden varassa, joten vuoret ovat monella tapaa tärkeitä alueen viineille. Andeilta puhaltavat tuulet vaikuttavat merkittävästi vuorten ja rannikon välissä sijaitsevien laaksonpohjien viljelyalueiden päivä- ja yölämpötiloihin. Ilman Andien viilentävää vaikutusta useat viinialueet saattaisivat olla liian kuumia laatuviinien valmistukseen.

4. Rypäleet: lajikkeiden moninaisuus
Chilen rypälelajikeet ovat moninaisia

Rypälelajikkeiden kirjo ja niiden moninaisuus on valtava. Chile on omaksunut taitavasti Bordeaux’n lajikkeet, kuten Cabernet Sauvignonin, Merlot’n ja eritoten Carménèren, joka tunnetaan tänä päivänä Chilen lippulaivarypäleenä. Myös runsaan hapokkaat valkoiset rypälelajikkeet, kuten Chardonnay ja Sauvignon Blanc ovat löytäneet uuden kodin Chilen viileämmiltä viinialueilta, esimerkiksi Casablancasta.

Chileläinen vanhan koulukunnan rypälelajike País on kovassa nosteessa. País saapui Chileen 1500-luvulla espanjalaisten valloittajien mukana. Alun perin ehtoollisviiniksi tarkoitettu rustiikkinen País jäi bulkkiviinituotannon jalkoihin, mutta viime vuosina se on noussut kansainväliseen suosioon Chilen “alkuperäisenä” rypäleenä.

5. Mutkaton ruoka: katuruoan runsaat maut

Chile on tunnettu katuruokakulttuuristaan

Chilen pääkaupungin Santiagon katujen ruokakojut ja niiden tuoksut hurmaavat ohikulkijat.

Perinteinen ja yllättävän ruokaisa chileläinen empanada napataan usein mukaan paperipussissa. Suosituin on lihaisa empanada de pino, joka sopii erinomaisesti intensiivisen ja marjaisan punaviinin kaveriksi.

Suureen nälkään kelpaa vain yksi ja ainoa, completoChileläinen hotdog-sämpylä on ateria jo itsessään. Iso sämpylä on täytetty muun muassa tomaatilla, avokadolla ja majoneesilla. Mukaan voi lisätä myös hapankaalia, juustoa tai chilikastiketta, jos päälle vielä mahtuu. Completon syöminen siististi on palkinnon arvoinen suoritus!

Jälkiruoaksi maistuu päältä rapea ja sisältä pehmeä churro. Parhaimmillaan churrot ovat tuoreina ja lämpiminä. Syntisen herkulliset dulce de leche  -churrot vievät kielen mennessään.

Chileläinen ceviche on melko yksinkertainen annos. Kalat ovat pienehköinä paloina ja kypsentävässä
liemessä käytetään sekä limettiä että greippiä. Mausteena korianteria ja haluttaessa myös minttua, tuoretta chiliä ja paprikaa.

Kokeile näitä Chilen herkkuja:

6. Viinien valmistus: Ekologisesti kestävät tuotantotavat

Chile panostaa kestävään viininviljelyyn

Chilen vahva panostus kestävään viininviljelyyn ja sen sertifiointiin näkyy tänä päivänä niin viinipakkauksessa, tuotannossa kuin viinissä itsessään.

Viinitarhoilla suositaan luomuviljelyä. Esimerkiksi kemiallisten torjunta-aineiden käyttö pyritään pitämään niin vähäisenä kuin mahdollista. Viinitilan ympäristön ja biodiversiteetin suojeleminen on etusijalla. Vedenkäyttöä hallinnoidaan tarkasti, ja kaikki se mitä voidaan, kierrätetään.

Myös hiilijalanjäljen pienentämiseen innovatiivisilla viinipakkauksilla sekä aurinkoenergian käyttöön panostetaan.

7. Viinien luonne: raikkaat viinit

Yksi maailman suurimmista viinitrendeistä on raikkaus, joka on pitkälti viinin luontaisen happorakenteen ansiota. Raikkaustrendin myötä viileät viinialueet ovat nousseet suosioon.

Chile on yksi maailman suurimmista, ellei jopa suurin, viileän ilmaston viinintuottaja. Chilessä viinitarhoja viilentävät tuulet puhaltavat maalta ja mereltä. Pitkä rantaviiva ja sen myötä valtameren viilentävä vaikutus on Chilen viinialueilla merkittävä. Normaalisti viilentävät tekijät vähenevät mitä pidemmälle sisämaahan siirrytään, mutta Chilessä vastaan tulee Andit. Vuorilta puhaltavat viileät tuulet ja vuorenrinteillä sijaitsevien viinitarhojen maantieteelliset korkeuserot pitävät huolen, ettei kauttaaltaan kapean viinimaan sisämaassakaan lämpötila pääse kohoamaan kovin suureksi.

8. Suuri suosio: Chile on Suomen suosituin viinimaa

Alko myy eniten juuri chileläisiä viinejä. Perässä tulevat niin Italia kuin Espanjakin. Chilen viinien makuprofiili on usein helposti lähestyttävä ja runsaan hedelmäinen, mikä sopii suomalaiseen makuun.

Yksi syy suomalaisten suosioon on myös maltillinen hintalappu. Chilen viinien laatu suhteessa hintaan on monien viininystävien mieleen. Chilen viinejä on myös saatavilla runsain määrin hanapakkauksessa. Kätevä hanapakkaus on jo pitkään ollut suosittu valinta mökkeilevien suomalaisten keskuudessa.

TEKSTI Ilkka Sirén KUVAT Satu Nyström Asiantuntijana Alkon myyjä, oto-kouluttaja Jouko Nieminen

Tiesitkö, että…

Euroopassa Phylloxera-viinikirva tuhosi 1800-luvulla suurimman osan viinitarhoista. Chilessä viinitarhat säästyivät tuholaiselta paljolti maan poikkeuksellisen maantieteellisen sijainnin ansiosta.

”Vuoden 2018 alussa olin opintomatkalla Chilessä ja Argentiinassa. Chilen monipuolisuus, makujen rikkaus ja ihmisten vieraan­varaisuus räikeistä tuloeroista huolimatta yllättivät. Kaikki ne ilmastovyöhykkeet, 6 400 kilometrin rantaviiva, ruokakulttuuri, jossa yhdistyy monipuolisesti merenelävät ja liha, kasviksista puhumattakaan, tekivät vaikutuksen. Lisäksi vuorijonot ja laaksot, sulamisvedet suhteessa sateiden määrään, viinipalstat... Minulle oli yllätys, että siellä valmistetaan myös oliiviöljyä! Pidän viileiden alueiden viineistä ja palaan huomaamattani tämän tästä Casablancan, Limarin tai San Antonion viineihin.”

Alkon myyjä, oto-kouluttaja ja oto-laadunvalvoja Jouko Nieminen