Viinin juurilla: mitä terroir tarkoittaa?

Eri viinialueet ja jopa yksittäiset tarhat eroavat suuresti toisistaan. Usein paikallisia olosuhteita kuvataan ranskankielisellä sanalla terroir.

Viinin tyyliin ja luonteeseen vaikuttaa monta seikkaa: rypälelajike, viljelymenetelmät ja viininvalmistus ovat kaikki tärkeässä roolissa. 

Myös sillä on iso merkitys, missä viiniköynnökset kasvavat. 

Terroir on termi, jonka alle paikalliset olosuhteet usein niputetaan. Suoraan ranskasta käännettynä sana tarkoittaa maaperää, mutta viinikielessä sillä on paljon laajempi merkitys. 

Maaperän lisäksi terroiriin vaikuttavat esimerkiksi viinialueen ja yksittäisen tarhan ilmasto, ympäristöolosuhteet, joskus myös ihmisen vaikutus. 

Alkon tuoteviestintäpäällikkö Anri Lindström sanoo, että terroirin voi käsittää viinissä paikan tunteena. Ajatuksessa on mukana ripaus romantiikkaakin. 

”Terroirille ei ole ihan virallista määritelmää, mutta paikan olosuhteet on yleensä kapseloitu terroir-sanaan. Yksikään alue ei ole ihan samanlainen toisten kanssa. Kun on erilaiset olosuhteet – terroirit – lopputulos maistuu viinissä.” 

Lindström kertoo, että terroirin merkitys ymmärrettiin jo satoja vuosia sitten, kun burgundilaiset munkit alkoivat luokitella alueen tarhapalstoja cru-luokkiin niiden ominaisuuksien mukaan. 

Nykyisin olosuhteita tutkitaan tieteellisesti, paljon myös Euroopan ulkopuolisissa viinimaissa.  

Maaperä 

Anri Lindström kertoo, että viiniköynnös on aika vaatimaton kasvi, joka ei lopulta vaadi kasvupaikaltaan kovinkaan paljon. Maaperän ei tarvitse olla kostea, eikä ravinteitakaan tarvita ylettömästi. 

Viiniköynnös tuottaa itse asiassa viininvalmistuksen kannalta parhaan sadon, kun sillä on suorastaan hieman tukalat oltavat. Jos se esimerkiksi saa maasta liikaa vettä, rypäleiden aromimaailma voi laimentua. 

Maaperä vaikuttaa suuresti viininviljelyyn ja lopputuloksena syntyvän viinin makuun. 

Viinialueen ilmasto 

Viiniköynnös viihtyy leudossa ilmastossa. Sadosta tulee laadukas, kun aurinkoa on reippaasti ja kasvukausi pitkä. Samalla köynnös tarvitsee talven viileyttä, jotta se saa levätä kasvukausien välillä. 

Alueen lämpötilaan vaikuttavat etenkin leveyspiiri, korkeus merenpinnasta sekä mahdollinen viilentävän meren läheisyys. 

Lämmön ja auringonvalon määrän ohella vedensaanti on tärkeä osatekijä ilmasto-olosuhteille. 

Tarhan oma ilmasto 

Yhden ja saman viinialueen sisällä on erilaisia ilmasto-olosuhteita. Ilmastot eroavat eri tarhojen välillä, ja jopa yksittäisten köynnösten oloissa on eroja. Usein tästä käytetään termiä pien- tai mikroilmasto. 

Etenkin pinnanmuodot vaikuttavat suuresti tarhan ilmastoon. Aurinkoon suuntautuvalla rinteellä köynnökset saavat eniten valoa ja lämpöä. 

Viinitarhan ympäristö 

Viinitarha on aina yhteydessä ympäristöönsä, joka osaltaan vaikuttaa sen ilmastoon. 

Esimerkiksi niin vesistöillä kuin joilla ja järvillä on vaikutuksensa viinin kasvuolosuhteisiin, samoin metsillä.     

Voiko ihminenkin olla osa terroiria? 

Joskus terroirin käsitteeseen otetaan mukaan myös ihminen ja sitä kautta paikalliset perinteet ja tietotaito.

”Ihmisen vaikutusta ei voi missään nimessä ohittaa. Vaikka se ei ehkä ole mitattavaa asiaa, se voi olla sukupolvien ajan kasvanutta mututuntumaa tai tapaa toimia, jota ei ole välttämättä kirjoitettu kirjoihin ja kansiin”, Anri Lindström pohtii. 

Monella viinialueella kokemusta juuri sille sopivista rypälelajikkeista ja menetelmistä on kerrytetty satojen vuosien ajan. Vakiintuneita, hyväksi havaittuja käytäntöjä on kirjattu myös viinilakiin. 

Teksti Lasse Pakarinen

Viinin juurilla

Artikkeli on osa uutta juttusarjaa, jossa avataan tarkemmin, miten viinialueen olosuhteet vaikuttavat viinin tyyliin ja luonteeseen.

Lue kaikki tähän mennessä ilmestyneet artikkelit:

Anri Lindström
Tuoteviestintäpäällikkö Anri Lindström on viinien ja muiden juomien huippuammattilainen, jonka mielestä juomien maailmasta löytyy jokaiselle jotakin mielenkiintoista. Vapaalla Lindströmin tapaa musiikin parissa, keittiössä kehittelemässä uusia reseptejä tai lautaroolipelin ääressä.
Perehdy viinialueisiin
Viiniä tuotetaan ympäri maailman yli 70 maassa.

Lue lisää >